Dlouhá je cesta do vesmíru! Kosmonaut Vladimír Remek a kandidát ESA na let do kosmu Aleš Svoboda

Cestovat s námi můžete na rozhlasových vlnách tentokrát asi nejvýš, jak to jde - až na oběžnou dráhu kolem Země. Navíc přesně v době, kdy před čtyřiceti pěti lety mohl domovskou planetu sledovat z vesmírného komplexu Saljut 6 Vladimír Remek. Zatím jediný náš kosmonaut. 

O to víc jsem se těšil na toto vydání pořadu Na cestách, když mi účast v rozhovoru potvrdil i Aleš Svoboda, kandidát Evropské kosmické agentury na vesmírnou misi a zároveň tak náš možný druhý kosmonaut.

Z letadel do kabin kosmických lodí

Jak uslyšíte v pořadu, Vladimír Remek si s Alešem Svobodou velice notovali, když jsem jim z cestovatelského kufříku dal do rukou první předmět - malý model vojenského letadla.

Viditelně oba pookřáli a navíc potvrdili, že z profese vojenských pilotů se rekrutuje od počátku pilotovaných vesmírných misí stále značná část kosmonautů, astronautů i tchajkonautů (kosmonautů Číny). A hosté u mikrofonu pořadu “Na cestách” vám porovnají i rozdíly mezi výškami sledování naší planety z letounu nebo z oběžné dráhy kolem Země.

Hvězdné městečko a Bajkonur nebo Hamburk, Kolín nad Rýnem a Toulouse

Budeme putovat po zajímavých destinacích, spojených s kosmickými projekty.

Čtěte také

V případě Vladimíra Remka, prvního evropského kosmonauta po občanech tehdejšího Sovětského svazu a Spojených států amerických, to bude nejprve do Hvězdného městečka. Přes Středisko přípravy kosmonautů u Moskvy pak zamířil 87. člověk do vesmíru z kosmodromu Bajkonur v dnešním Kazachstánu.

Kdežto Aleš Svoboda prošel výběrem do záložního týmu kosmonautů Evropské vesmírné agentury přes specializovaná pracoviště v Hamburku, Evropské středisko astronautů v Kolíně na Rýnem a také francouzské Národní centrum pro studium vesmíru v Toulouse. Výběrové síto bylo náročné, Aleš Svoboda potvrzuje, že na počátku tohoto kola hledání vhodných evropských zástupců pro vesmírné projekty bylo na 22 tisíc uchazečů.

Východočeské zastávky na cestách do vesmíru

Čtěte také

Pilot bojových letounů Gripenů Aleš Svoboda studoval mimo jiné i v Pardubicích, dobře zná i tamní letiště tak jako Vladimír Remek, který má zkušenost i s letištěm v Hradci Králové.

Zkrátka - v pořadu jsme “necestovali” jen po světě, ale připomínáme také východočeský region. Jak dokumentuje i jedna z fotografií na webu, měl jsem i já ojedinělou možnost se proletět například s naším kosmonautem například kolem Kunětické hory, když jsme se do vzdušného prostoru vydali v roce 2008 jako spolucestující ve skupince letadel Zlín Z-142.

Zájem o daleký vesmír od mládí

Čtěte také

Vesmír zajímal oba hosty pořadu “Na cestách” už od klukovských let. I to je téma našeho rozhovoru, stejně jako jejich názor na to proč by lidstvo mělo podnikat cesty mimo planetu Zemi. Co pro Vladimíra Remka je vesmír a čím je pro Aleše Svobodu - také na to jsem se zeptal.

Tak jako uslyšíte i jejich preference dopravních prostředků, které mají nejraději, když cestují soukromě nebo pracovně “ jen” po zemi nebo pár kilometrů nad zemským povrchem.

Kosmická strava i kufřík a suvenýry

Také při cestách na oběžné dráze musí kosmonauti jíst. Co obsahoval jejich jídelníček dříve a jaká mají oblíbená jídla kosmonaut a kandidát kosmického letu? Dozvíte se z vysílání.

Na rozhovor s kosmonautem a kandidátem letu do vesmíru připraven

A řeč přišla i na kosmický kufřík Vladimíra Remka nebo suvenýry. Také v tomto případě jsem si trochu “vypomohl” předměty z mého cestovatelského kufříku.

Pohledy ke hvězdám

Čtěte také

Aleš Svoboda i Vladimír Remek se rádi podívají na hvězdnou oblohu - byť každý zatím s jinou zkušeností s vesmírným prostorem. Kandidát na kosmický let ví, kudy nám nad hlavami létá Mezinárodní kosmická stanice, zatím jediný náš kosmonaut z roku 1978 zná například pohled na meteoroidy nikoli nad námi, ale pod kosmickou stanicí poblíž Země.

To všechno a ještě mnohem víc se můžete dozvědět, když si naladíte pořad Na cestách s Petrem Voldánem s tentokrát “vesmírnými” hosty v pondělí 6. března po 18. hodině na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související