Dívka jménem Zářící oči. Veronika Valterová putuje za indiánskou exotikou do Dakoty i do Ekvádoru

Divoký Západ, indiáni, koně - to byl nejprve vysněný svět Veroniky Valterové v dětství. Ale ona sny velice brzo proměnila ve skutečnost - přesněji - na začátku se z Ústí na Orlicí už ve 3. ročníku střední školy vydala za indiány doopravdy. Na zapřenou před rodiči, jak v rozhovoru pro pořad Na cestách s Petrem Voldánem usměvavá Veronika Valterová přiznává.

Teď už ale cestuje jako vystudovaná sociální antropoložka a také průvodkyně do exotických regionů. Rozhlasové putování s pohlednou ženou, která připouští, že počátky jejích výprav za indiány byly poměrně lehkovážné, je plné neuvěřitelných zážitků, skvělých postřehů ze života původních obyvatel Severní i Jižní Ameriky, ale také humoru.

Karel May a cesta k Siouxům

Začínalo to prý u Veroniky Valterové v Ústí nad Orlicí podobně, jako u mnohých z nás. Vinnetou a jeho "bratři" jako hrdinové knih a filmů, příběhy vonící dálkami a dobrodružstvím. Jenomže neznám moc lidí a tím spíš žen, které by tahle vášeň neopustila, ba co víc, zavedla až doopravdy mezi indiány.

Argentina - provincia Santa Cruz - s "gauchem" při práci s dobytkem

A jak uslyšíte, Veronika Valterová si to při první cestě do Dakoty namířila rovnou k Siouxům. Zní vám to také nesmírně exoticky? I proto jsem Veroniku Valterovou do pořadu pozval…

Housle a dýmka míru

Čtěte také

Jenomže mi to nedalo a musel jsme se (i s programem posledního ročníku Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí z cestovatelského kufříku) Veroniky Valterové zeptat, jak to ve městě houslistům a houslím zaslíbeném měla s tímto nástrojem ona.

Odpověď se dovíte z pořadu, tak jako její reakci na dýmku, která měla připomínat věhlasné indiánské dýmky míru. Mimochodem, povídáme si také o jejich používání.

Dívka jménem Zářící oči

Čtěte také

Indiánských jmen - velice poetických mimo jiné - má Veronika Valterová hned několik. Uslyšíte sami. A musím dodat, že například to pojmenování "Zářící oči" svědčí o nesmírně trefném pozorovacím talentu indiánů. Což ale u nich není nic neobvyklého, jak víme z příběhů a filmů s Rudým gentlemanem.

Dovíte se také, že Veronika Valterová už ovládá dokonce tři indiánské jazyky. Existují vůbec učebnice pro tyto jazyky? I to byla otázka, ke které jsme se v pořadu dostali.

Indiáni i gaučos

Pořad Na cestách vás zavede tentokrát jak mezi indiány - a to i v Latinské Americe, v Peru, Ekvádoru a dalších zemích, tak také mezi pasáky dobytka. Gaučos naučili Veroniku Valterovou nejen nahánět stáda, ale také ovládat laso.

S úsměvem Na cestách za indiány s Veronikou Valterovou

A je toho ještě mnohem víc, co se dovíte z vyprávění sympatické ženy, která velice detailně mapuje život původních obyvatel dosud na mnoha místech málo probádaných regionů. Život indiánů amazonských, andských, těch, kteří už jsou ovlivněni moderními civilizacemi i těch tzv. "nekontaktovaných" - to jsou témata, která otvíráme s Veronikou Valterovou.

Tanec slunce, plivací nápoj, léčba sexem

Zdaleka jsme ale nestačili probrat všechno, hodinové rozhlasové cestování se ukázalo příliš krátké. Nicméně uslyšíte například, co je to indiánský Tanec slunce, jaké to je, když si vás adoptuje indiánská rodina, jak moc se musíte přemáhat při "tvorbě" indiánského "plivacího" nápoje nebo při konzumaci neobvyklých pokrmů.

Čtěte také

A zmíníme i jednu legendu, která prý ale nemá vědeckou podporu. Je ale přesto stále považována mezi některými indiány za opravdický návod, jak léčit kousnutí určitým druhem hmyzu. Prý zaručeně zabírá sex…

Až tak daleko jsme se v putování za indiány a jejich životem, včetně mýtů a světa nadpřirozeného, s Veronikou Valterovou dostali. A protože jsem přesvědčen, že je toho ještě dost, na co jsme čas neměli a Veronika se navíc chystá opět na cesty, už jsme se domluvili na brzkém pokračovaní našeho rozhlasového putování za indiánskou exotikou.

Nejprve si ale nalaďte náš pořad Na cestách - tentokrát s Veronikou Valterovou - v pondělí 17. června na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice jako obvykle po zprávách v 18:00. A nebo si nás pusťte z audio archivu pořadu.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související