Divadel se zatím rozvolňování epidemických opatření netýká. Dál zejí prázdnotou a herci jen zkouší

6. květen 2021

Postupné rozvolňování opatření proti koronaviru se zatím vyhnulo divadlům. Návštěvníci tak naposledy viděli představení hradeckého Klicperova nebo Divadla  Drak přibližně v říjnu minulého roku. I tak ale herci nezahálí a zkouší, kdyby se náhodu přeci jen diváci do divadel dostali.

Čtěte také

„Teď jsme byli na hlavní scéně, kde se zkouší Lakomec. Je tady režisér Michal Hába a máme tady několik nových obsazení, takže se přezkušují některé role," popisuje situaci v Klicperově divadle v Hradci Králové mluvčí Martin Sedláček.

A dodává, že herci zkouší téměř každý den.
„V podstatě jsme nazkoušeli čtyři nové věci, které jsme zatím nemohli odpremiérovat. Máme je tedy připravené a jakmile se divadlo otevře, tak budeme uvádět premiéry."

Zároveň se Klicperovo divadlo společně s dalšími 12 divadly zapojilo do projektu Vitamín D. Ten spočívá v tom, že má divadlo pouhých 72 hodin na to vytvořit a natočit inscenaci na společné téma.

Výsledek pak bude k vidění na internetu v neděli 9. května.
„Bude to vysíláno na YouTube na kanále Vitamín D, kde bude přímý přenos z libereckého Divadla F. X. Šaldy, které celý projekt organizuje. V rámci celého večera, během asi tří hodin, se odehraje všech 13 krátkých divadelních představení."

Dlouhodobě, s přestávkami v nejhorším období koronaviru, zkouší také hradecké Divadlo Drak.

Čtěte také

Z hlediska návštěvnosti sice letošní sezónu odepsalo, nicméně i tak by se všichni rádi podle ředitele Tomáše Jarkovského se sezónou rozloučili právě společně s diváky.
„Nejdříve jsme připravovali inscenaci Kašparův zvěřinec, kterou připravovala hostující režisérka Blanka Luňáková. Potom jsme začali zkoušet inscenaci R.U.R. 2.0 na motivy Čapkovy hry. Obě dvě tyto inscenace by v ideálním případě, pokud to epidemiologická opatření dovolí, měly mít premiéry první dvě červnové soboty. Zároveň bychom ale hráli ještě i jiná představení během června."

Zásadní událostí pro Divadlo Drak, která by byla podle slov ředitele pro všechny odměnou, je divadelní festival.
„Veškará opatření přizpůsobíme tomu, jak to bude nezbytné podle epidemiologů. Nicméně naším cílem je zkrátka festival uspořádat ve formě, která bude co nejvíc odpovídat tomu, na co jsou diváci zvyklí a jak to v divadle vypadá běžně."

Termín festivalu je v Hradci Králové naplánovaný na 18. až 25. června.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka