Hradecká divadla hlásí kvůli koronaviru milionové ztráty. Letos odehrají mnohem méně představení

18. září 2020

Vedení divadel v Hradci Králové eviduje několikamilionový propad v tržbách kvůli jarní pandemii nového typu koronaviru. Ztráty za prodej vstupenek chtějí dorovnat na podzim. Podle provozovatelů hradeckých divadel odehrají minimálně o třetinu představení méně než minulý rok.

Čtěte také

„Zaznamenáváme prudký pokles poptávky ze strany škol. A s obavami vyhlížíme, jak to půjde dál," říká ředitel Divadla Drak v Hradci Králové Tomáš Jarkovský.

Kvůli pandemii koronaviru mají několikamilionovou ztrátu.
„Máme za sebou omezení a zavření celého provozu, které pro nás znamenalo na ušlých tržbách výpadek příjmů v rozsahu zhruba 2,5 milionu korun. Stabilně, za normálních dob, hrajeme okolo 300 představení ročně."

Příběh Draku 1958 - 2018, výstava mapující historii hradeckého divadla

Na jaře přišli o zhruba 120 představení. Podle ředitele divadla Tomáše Jarkovského odehrají letos minimálně o jednu třetinu inscenací méně než minulý rok.
„My jsme si v novém plánu stanovili, že bychom se rádi dostali na nějakých 190 představení za rok. Nicméně i toto číslo je nyní ohroženo, protože nebyla poptávka ze strany škol. Jsou ale školy, které jsou ochotné přijít za spřísněných hygienických podmínek."

Čtěte také

Ve spolupráci s dopravním podnikem vyjednávají pro žáky i dopravu tak, aby se nemuseli potkat s ostatními cestujícími.

Pokles v tržbách potvrzuje i mluvčí Klicperova divadla v Hradci Králové Martin Sedláček.
„My kvůli onomu uzavření divadla, ke kterému došlo v březnu, máme propad na tržbách asi 8 milionů korun. S tím, že pokud nenastane opět nějaké uzavírání divadel, tak jsme schopni přežít."

Vedení Klicperova divadla zažádalo na konci srpna o finanční podporu od ministerstva kultury. Na dotaci za ušlý zisk zatím čekají.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.