Hradecké Divadlo Drak se raduje z Ceny Thálie pro Milana Hajna za roli Bílého Tesáka

9. říjen 2019

Novinkou letošního 26. ročníku udílení divadelních Cen Thálie byla kategorie alternativního a loutkového divadla. Jejím historicky prvním laureátem se v Národním divadle v Praze stal herec Milan Hajn, který převzal Thálii za roli Bílého Tesáka ve stejnojmenné inscenaci hradeckého Divadla Drak na motivy knihy Jacka Londona. Milanu Hajnovi byla za Český rozhlas Hradec Králové blahopřát redaktorka Romana Pacáková.

Herecká asociace, která Ceny Thálie uděluje od roku 1993, si v tomto ročníku kladla za cíl prezentovat, popularizovat a odměňovat divadelní umělce za mimořádné jevištní výkony
a současně s tím zvyšovat společenskou prestiž českého divadla.

Čtěte také

Podle vyjádření odborné poroty Milan Hajn „podává v roli Bílého tesáka naprosto výjimečný a komplexní herecký výkon, který v sobě spojuje jevištní práci s moderní záznamovou technikou a zároveň velmi osobní herecký projev v ich formě. Jeho soustředěné herectví plasticky zachycuje postupnou domestikaci divokého zvířete, aniž by to na diváka působilo nevhodně neřkuli trapně."

Hajn je v této inscenaci naprosto dominantní a nezaměnitelný - taková role je ve sféře loutkově-alternativního divadla postaveného na souhře spíše výjimečná a o to je jeho výkon cennější.

Bílý Tesák v podání Divadla Drak nabízí syrový pohled na svět očima vlka

Jde o intenzivní a opravdu autentické představení. Pro diváka silný zážitek.

Herec Milan Hajn vnímá Cenu Thálie jako prestižní ocenění pro celé Divadlo Drak. Podle něj je to především potvrzení toho, že v Draku je tým skvělých profesionálů, kteří dělají dobré divadlo. Představení Bílý Tesák považuje za výjimečné s potenciálem získávat další ceny.

Čtěte také

Režisér Jakub Vašíček využil principu live cinema a převedl legendární příběh z divočiny na jeviště za pomoci moderní audiovizuální technologie. Skvěle pracuje s obrazy a celkovou atmosférou. Za svůj odvážný a novátorský divadelní experiment obdržel nominaci na prestižní Cenu Divadelních novin 2018.

Bílý Tesák už také získal cenu Erik 2018, za nejvíce inspirativní představení sezony. Dramaturg Tomáš Jarkovský, režisér Jakub Vašíček a scénograf Antonín Šilar obdrželi za koncept inscenace Bílý Tesák Cenu festivalu Skupova Plzeň 2018.

Bílý tesák - Inscenace na motivy slavného dobrodružného románu Jacka Londona. Příběh psa, jemuž koluje v žilách vlčí krev

Milan Hajn se stává po Josefu Kroftovi, Jiřím Vyšohlídovi, Františku Vítkovi a Věře Říčařové dalším členem hradeckého Divadla Drak, který Cenu Thálie jako významné ocenění za svou práci v oblasti loutkového divadla získal.

Milan Hajn
narozen 27.1.1987 v Hradci Králové
Vzdělání:
2002 - 2006 Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína Hradec Králové
2006 - 2010 DAMU Praha, obor Herectví alternativního a loutkového divadla, vedoucí ročníku doc. Marek Bečka

Divadelní angažmá:
2010 - 2015 člen hereckého souboru - Divadlo Alfa, Plzeň
2016 - dosud - člen hereckého souboru - Divadlo Drak, Hradec Králové

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.