Příběh Draku 1958 - 2018 mapuje historii hradeckého divadla od jeho počátků do současnosti

8. říjen 2019 10:12

V roce 2010 se Divadlo Drak v Hradci Králové rozrostlo o multifunkční budovu Labyrint se studiovou scénou, divadelní laboratoří a v neposlední řadě i galerijním prostorem, ve kterém se mohou návštěvníci již řadu let setkávat se zajímavými instalacemi a výstavními projekty.

Příběh Draku 1958 - 2018 je první výstavou, která se v Labyrintu Divadla Drak v sezóně 2019/ 2020 uskuteční. Její slavnostní vernisáž zde proběhne 8. října 2019 od 17 hodin.

Čtěte také

Výstava je rozsáhlým retrospektivním projektem, který se vrací k počátkům Divadla Drak s cílem provést návštěvníka jeho bohatou šedesátiletou historií.

Autoři si dali za úkol prezentovat důležité mezníky v historii Divadla Drak komplexně a vytvořit instalaci tak, aby se nesoustředila pouze na ukázku loutek z jednotlivých představení, ale dokázala plně vystihnout genia loci této významné české loutkové scény.

Jak k výstavě řekl kurátor Tomáš Jarkovský: „Chceme zachytit podstatné momenty proměn drakovského divadelního jazyka v čase, připomenout konkrétní klíčově inscenace a osobnosti, ale zároveň přiblížit i nezaměnitelnou atmosféru divadla. Drak totiž vnímáme jednak jako místo tvorby, ale také jako křižovatku osudů těch, kdo jeho příběh po těch šedesát let v různých etapách spoluvytvářeli.“

Příběh Draku 1958 - 2018, výstava mapující historii hradeckého divadla

Výstava provede diváky tajemným labyrintem jednatřiceti vitrín, ve kterých se odvíjí poutavý příběh divadla.

Čtěte také

Ač celá instalace působí velmi intimně, díky prostoru samému a jeho nasvícení však nepostrádá až hmatatelnou divadelní atmosféru. Návštěvník si zde prohlédne nejenom tradiční loutky a divadelní artefakty, ale i unikátní dobové materiály jako jsou například fotografie nebo korespondence s úřady, může sledovat video ukázky z představení i se zaposlouchat do audio záznamů.

Celá expozice je doplněna jak katalogem výstavy v tiskové podobě, tak elektronickým rejstříkem jednotlivých tvůrců a spolupracovníků, kteří Divadlem Drak během uplynulých šedesáti let prošli.

Divadlo Drak v Hradci Králové odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

Pro školy i veřejnost jsou pak k výstavě připraveny lektorské programy a komentované prohlídky.

autor: baj | zdroj: Divadlo Drak
Spustit audio

Související