Diakonie Broumov nemá dostatek textilu na zpracování, propustila proto část svých zaměstnanců

19. říjen 2022 08:22

Broumovská Diakonie propustila část zaměstnanců, nemá pro ně totiž práci. Téměř tisícovka sběrných kontejnerů napříč republikou bývá v poslední době poloprázdná. Diakonie přitom na konci minulého roku pořídila novou kruhovou třídící linku za zhruba sedm milionů korun. Teď pro ni na část týdne ale nemá využití, někteří zaměstnanci tak už dostali výpověď. 

„Už můžete házet!“ Třídící linka broumovské diakonie je právě teď v plném provozu.

Čtěte také

Za chvíli se ale podle předsedy sociálního družstva Pavla Hendrichovského minimálně na hodinu zastaví, dojde totiž materiál. „Budeme čekat, než přijede vagón. Třídili jsme kolem 25 tun textilu denně. Teď třídíme zhruba 20 tun za den.

Diakonie Broumov má po celé republice bezmála tisíc kontejnerů. Věci, které z nich sveze, buď nabízí za symbolickou cenu potřebným, nebo je předává k dalšímu zpracování.

V poslední době jsou ale kontejnery poloprázdné. „Přivážíme méně a platíme více v nákladech za pohonné hmoty. Je to zkrátka složitá doba.

Čtěte také

Proč je v kontejnerech méně věcí, může Pavel Hendrichovský jen odhadovat. Podle něj jsou dva hlavní důvody. „V první fázi si myslím, že to bylo tím, že se hodně materiálu vybralo na pomoc Ukrajině. A další aspekt je ten, že se vše zdražuje a tudíž lidé přestali nakupovat nové věci a šetří si materiál, který mají, na horší časy.

Unikátní kruhová třídící linka, mimochodem jediná svého druhu na světě, tak stojí minimálně jeden den v týdnu, v dalších dnech nárazově. „Takže, Beátko, ty půjdeš zpátky na řezárnu a Gražinka na kalhoty, zní pokyny vedoucí provozu.

O práci zatím v broumovské Diakonii přišlo deset lidí, což je desetina všech zaměstnanců.

Čtěte také

V nejistotě jsou ale i další, což potvrzuje vedoucí provozu Šárka Řeřábková. „My pomalu nevíme, co bude následující hodinu. S tou prací je to opravdu hodně špatné.

Některé pracovnice navíc v obavách o další vývoj situace výpověď podaly. Diakonie tím ztrácí zkušené lidi. Šárka Řeřábková tady pracuje patnáct let a podobnou situaci nepamatuje. „Teď je vážně ta situace nejhorší.

Diakonie Broumov teď žádá na svých webových stránkách veřejnost o naplnění kontejnerů, případně uspořádání sbírky tam, kde kontejnery nejsou. Pro věci by si řidiči sociálního družstva následně přijeli.

Spustit audio

Související