Broumov je spolu s Českými Budějovicemi ve finále soutěže Evropské hlavní město kultury 2028

18. říjen 2022 08:31

Broumov na Náchodsku bude usilovat ve finále o titul Evropské hlavní město kultury 2028, který každoročně propůjčuje Evropská unie. O držiteli titulu se rozhodne příští rok. Jaká byla cesta mezi nejlepší dva účastníky a co Broumov ještě v soutěži čeká, o tom si povídáme s koordinátorkou broumovské kandidatury Marií Silondi.

Města Broumov a České Budějovice byla zařazena do užšího výběru v soutěži o titul Evropské hlavní město kultury 2028 v České republice. Jakmile příslušné české orgány doporučení poroty formálně schválí, budou mít města až do léta 2023 čas na doplnění svých přihlášek.

Čtěte také

Porota se pak znovu sejde v druhé polovině příštího roku a doporučí, které české město by se mělo stát Evropským hlavním městem kultury 2028.

Broumov je v celé historii soutěže nejmenší kandidát. Jaké musel splnit podmínky? Je to výhoda nebo naopak nevýhoda být nejmenším kandidátem v historii? A jaké je hlavní poselství nebo idea Broumova v této soutěži?

Udělení titulu Evropské hlavní město kultury 2028 vyvrcholí v červnu příštího roku, co Broumov čeká ještě do té doby? A jaké výhody z případného vítězství potom pro město plynou?

Marie Silondi ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor o finále soutěže Evropské hlavní město kultury 2028 s koordinátorkou broumovské kandidatury Marií Silondi si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související