V Diakonii Broumov se po dvou měsících znovu začal třídit textil. Nahromadilo se ho na 800 tun

13. květen 2020 15:09

V broumovské Diakonii se nahromadilo zhruba 800 tun textilu. Ten společnost v minulých týdnech svážela ze všech 850 sběrných kontejnerů po republice, neměl ho ale kdo zpracovat. Chyběli totiž dělníci z Polska. Část z nich se po uvolnění pravidel na hranicích do práce vrátila, při dojíždění se ale nevyhnou komplikacím. 

Aneta je drobná žena středního věku. Bydlí v Polsku, za normálních okolností to má do práce zhruba dvacet kilometrů.

Čtěte také

Z malého polského městečka Ścinawka dojížděla přes hraniční přechod Otovice, ten je teď ale stále zavřený a cesta do práce se jí tak protáhla na sedmdesát kilometrů. Vyjíždět z domu proto musí hodně brzy.
„Vyrážím už ve čtyři hodiny ráno a vracím po čtvrté odpoledne."

Denně tak jen jízdou stráví zhruba tři hodiny, s dalším zdržením musí kvůli kontrole potřebných dokumentů počítat na hraničním přechodu v Náchodě.
„Na hranicích jsme stáli asi hodinu."

Předmětem činnosti sociálního družstva Diakonie Broumov je soustavně vyvíjená obecně prospěšná činnost směřující na podporu sociální soudržnosti za účelem pracovní a sociální integrace znevýhodněných osob do společnosti s přednostním uspokojováním místních potřeb zejména v oblasti vytváření pracovních příležitostí, vzdělávání, bydlení a trvale udržitelného rozvoje.

I kvůli těmto komplikacím se do broumovské Diakonie zatím vrátila jen asi třetina ze šesti desítek polských zaměstnanců. Třídit je přitom potřeba. Pětapadesát metrů dlouhý a patnáct metrů široký sklad je totiž prakticky plný.

V broumovské Diakonii se nahromadilo zhruba 800 tun textilu

„Je tady umístěno zhruba 800 tun materiálu. Víc už toho sem nedáme," říká předseda sociálního družstva Pavel Hendrichovský.

Čtěte také

Diakonie místo chybějících Poláků nabrala několik agenturních pracovníků, jejich zaučení ale prý trvá i měsíce.

„Protože je rozdíl v materiálu. Když já chci bavlnu a někdo mi tam hodí silon. Pro ně je tričko jako tričko. Ale pro toho zákazníka ne," vysvětluje vedoucí provozu Šárka Řeřábková.

Diakonie je tak ve složité ekonomické situaci. Textil sváží prakticky jen díky půl milionu korun, které získala ve veřejné sbírce. Sice znovu začala třídit, byť jen asi třetinu běžné kapacity, odbyt je ale zatím minimální a od státu podle Pavla Hendrichovského nezískala ani korunu, nesplňuje totiž některé podmínky.

Spustit audio

Související