Broumovská diakonie bojuje se zloději. Kradou oblečení pro potřebné

24. leden 2014

Diakonie Broumov získá od dárců každý rok asi 6000 tun oblečení a obuvi. Po vytřídění věci putují k těm nejpotřebnějším, často lidem bez domova nebo se sociálními problémy. O podstatnou část darů ale Diakonie přichází kvůli zlodějům.

Broumovská diakonie má po celé republice rozmístěných 400 sběrných kontejnerů, z toho 60 v Královehradeckém kraji. Z nich se pravidelně sváží věci k vytřídění právě do Broumova, vagóny s pomocí potřebným jsou ale častým terčem zlodějů.

„Jako nejlepší řešení se nám osvědčilo častější zabezpečení vykládky všech vagónů,“ říká finanční manažerka Diakonie Broumov Růžena Špačková.

Jenže ne vždy se zaměstnancům diakonie podaří mnohatunový náklad vyložit přes den a v noci pak nepomáhá ani hlídání vagonů bezpečnostní agenturou. Zloději kradou i tak, navíc mnohem větší část oblečení znehodnotí tím, že ho rozhází v okolí nádraží.

„Polovina vagónu se povaluje okolo a to musíte zlikvidovat. Není možné, aby to někdo dál použil,“ upozorňuje Špačková.

Kvůli stále se opakujícím krádežím zesílila své hlídky kolem nádraží i broumovská městská policie. K odhalení zlodějů jí pomáhá kamerový systém.

Pokutu většinou nezaplatí

„Na kamerovém systému je skupina šesti osob s pytli, kteří jdou od nádraží. Zhruba do dvou minut na místo vyjela hlídka a řešila to samozřejmě v přestupkovém řízení jako krádež věcí,“ ukazuje záznam z kamer vrchní strážník Radek Havelka.

Dodává, že při jednom ze zásahů strážníci předvedli na služebnu dokonce 17 lidí. Pachatelé sice dostanou pokutu, v drtivé většině ji ale nezaplatí. Přísnějšímu potrestání zlodějů brání podle mluvčí náchodské policie Evy Prachařové způsobená škoda. Ta je totiž papírově velmi malá.

„Vzhledem k tomu, že se vlastně jedná o použité zboží, buďto použité šatstvo nebo nějaké věci, tak hodnota odcizených věcí není příliš vysoká,“ vysvětluje.

Přesto zloději riskují problémy se zákonem. Paradoxem navíc je, že oblečení, které Diakonie Broumov od dárců získá, je následně možné koupit za symbolické částky – košili nebo kalhoty klidně i za deset korun.

autor: PLE
Spustit audio