Desítky pytlů s odpadky se odváží několikrát týdně z královéhradeckých městských lesů

3. srpen 2018 10:11

Do královéhradeckých městských lesů vyráží každý den stovky lidí. Za sebou nechávají velké množství odpadků. Nejčastěji je dávají do dřevěných košů, které jsou rozmístěné na navštěvovaných místech. 

Právě teď v létě je odpadků nejvíce. Proto musí koše pracovníci hradeckých lesů vyvážet častěji.

Koše vyváží dvakrát týdně Václav Kutík. Jeho dodávka je někdy pytli přeplněná a tak se musí na trasu vracet: „Je to prostě součást náplně práce. Za tu směnu musíme objet 48 odpadkových košů a najedeme kolem sedmdesáti kilometrů. A to jen po lese. Nepořádek se tu objevuje, protože se lidé nechovají v lese tak, jak by měli. Někdy vezeme stovky kilogramů odpadu, jindy je to méně."

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích se dočká opravy za 4 miliony korun

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích se už brzy dočká opravy. Stát by měla zhuba 4 miliony  korun. Dělníci vymění střechu a uvnitř vzniknou dvě bytové jednotky. V plánu je také vznik vzdělávacího přírodního centra ""Na větvi". Nově najdete v městských lesích také interaktivní Stezku siluet a přírodní tělocvičnu. A na obě místa vás zavedeme. 

Odpadkové koše najdete v lesích od Nového Hradce Králové až po Krňovice, vysvětluje ředitel královéhradeckých městských lesů Milan Zerzán: „Udělali jsme to hlavně na těch nejvíc frekventovaných místech a je to vlastně služba navíc. Čím je větší návštěvnost v lese, tím víc tam lidé odpadků zanechávají. My jsme rádi, když to nechávají v těch koších a nemusíme to sbírat. I když někteří neukáznění návštěvníci to klidně pohází po lese."

Nejvíce odpadků mimo kaše bývá na akcích, které se v městských lesích konají. Typickým příkladem je pálení čarodějnic u rybníka Biřička. Pak často se sběrem odpadu pomáhá i veřejnost.

Odpadkové koše vyváží z královéhradeckých městských lesů dvakrát týdně Václav Kutík

„Dáme pytle a oni to po té akci projdou a najdou třeba tunu odpadků jen v okolí Biřičky. Dnes je to takový nešvar, nás dříve učili, že každý co si do lesa donese, tak by si měl také odnést. Dnes to funguje tak, že to někdo uklidí. Bohužel, je to tak," dodává Milan Zerzán.

Vyprazdňování popelnic po lese a následné vyvážení kontejneru stojí městské lesy každoročně 300 tisíc korun.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související