Ochranáři a zástupci Městských lesů Hradec Králové zakopali válečné sekery. A to doslova

25. duben 2018 11:20

Dlouholeté spory mezi ochranáři a Městskými lesy Hradec Králové skončily. Usmíření potvrdili zástupci obou stran víc než symbolicky - zakopáním válečné sekery potřísněné pomyslnou krví. Stalo se tak v unikátní přírodní lokalitě Na Plachtě u Hradce Králové a s mikrofonem u toho byl i reportér Václav Plecháček.

Ochranář přírody David Číp a ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán doslova a do písmene zakopali válečnou sekeru.

V čem byly to předchozí největší spory, pane Zerzáne? „Myslím, že to bylo v komunikaci. Oba dva jsme zjistili, že děláme vlastně totéž a jde nám oběma o totéž. Akorát jsme měli každý jinou cestu. Až jsme se sešli nad těmi sekerami. Ale chvíli to tedy trvalo. Já jsem tady ředitelem 7 let. Uznávám, nejsme odborníci na všechno. Ale někdy je člověk tvor ješitný a občas si nenechá poradit. Ovšem jak člověk stárne, tak přijde na to, že opravdu není pánem tvorstva a světa. A tohle je unikátní myslím v celé České republice. Že byly zakopány válečné sekery mezi takovými dvěma subjekty. A vejde to do dějin."

Pane Čípe, zakopat válečnou sekeru, to byl váš nápad. A je velmi čerstvý, je to pár hodin zpátky. „Mě to napadlo spontánně. Zvedl jsem telefon a pan Zerzán řekl ano. A bylo to. My jsme shodou okolností byli před pár dny jednat i s ředitelem podniku Lesy České republiky, kde to také vypadá, že by ta spolupráce mohla fungovat. Byť tam to zatím není ještě na zakopání válečné sekery. Tam se budeme teď ještě hodně bít kvůli Moravské Amazonii. Ale pracujeme na tom."

Seker bylo zakopáno několik. A oba pánové si podali ruce. Po jak dlouhé době?

„My jsme se nikdy neviděli. Věděli jsme o sobě, válčili jsme spolu na dálku, ale poprvé jsme se osobně setkali před třemi týdny," říká Milan Zerzán.

Ochranáři a zástupci Městských lesů Hradec Králové zakopali válečné sekery

„A další věc je, že je tady dnes s námi také Agentura ochrany přírody. Vlastně státní organizace, která má na starosti ochranu přírody. Za tu je tady Blanka Mikátová," doplňuje David Číp.

Paní Mikátová, jak se vás se týká ten spor, o kterém je tady dnes řeč? „Vnímání některých jevů lesníky a ochránci přírody je prostě odlišné. Třecí plochy byly. Ale v poslední době máme s Městskými lesy dobré vztahy. Městské lesy například začaly dělat tůně pro obojživelníky, což je samozřejmě velice pozitivní aktivita."

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související