Hradečnice se opravuje. Cyklisté a bruslaři mají stížený přístup do královéhradeckých lesů

22. červen 2018 10:52

Oprava části Hradečnice uzavřela cyklistům a in-line bruslařům oblíbený vstup do královéhradeckých městských lesů. Cesta od parkoviště u lesního hřbitova až po hájovnu U dvou šraňků bude až do začátku července zcela uzavřena. Po dokončení opravy ocení bruslaři kvalitnější asfaltový povrch.

Po nejstarší části Hradečnice, která in-line bruslařům a cyklistům slouží už dvanáct let se aktuálně místo sportovců pohybují těžká nákladní vozidla a silniční frézy. Na dvoukilometrovém úseku od lesního hřbitova pro hájovnu U dvou šraňků je potřeba opravit boule, za které mohou kořeny stromů.

„Berou se zhruba 4 centimetry. Jen se seřízly ty boule a jde tam odobrník, který vyznačuje ty poruchy. Je tan zhruba přes 200 míst, kde je zapotřebí ty kořeny vyřezat. Tím se obrovsky prodlouží životnost komunikace," říká ředitel Mětských lesů Milan Zerzán.

Lesní hřbitov najdete na okraji Hradce Králové. Rozhodně ale není na okraji zájmu radních města

03228171.jpeg

Pojďme se teď podívat do oblíbené královéhradecké lokality Lesního hřbitova. Magistrát pracuje na tom, aby ji mohl lépe přizpůsobit potřebám nejen pietním, ale i sportovním a rekreačním. Radní a členové výboru pro územní plánování se už seznámili se studií rozvoje.

Správce lesa chtěl mít opravu hotovou podle podle plánu nejpozději do konce května. Jenže Technické služby, které úsek opravují, musely upravit výběrové řízení a došlo ke zpoždění.

To je komplikace hlavně pro bruslaře, kteří stezku v těchto dnech hojně využívají. Těm nezbývá nic jiného, než parkovat u Zděné boudy, říká Milan Zerzán: „Pořád ten okruh mohou využívat, akorát se zkrátil o dva kilometry. Takže nechat to u Zděné boudy a nastoupit na tu druhou část, na Smiřickou hráz jezdit k tomu Pytlákovi a vracet se zpátky bohužel stejnou trasou, teď v tuto chvíli."

Město Hradec Králové chce do budoucna také najít způsob jak vyřešit bezpečnost cyklistů a in-line bruslařů v úseku od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Tam se teď sportovci musí potkávat s auty a autobusy městské hromadné dopravy. Navíc povrch silnice není pro brusle ideální.

Hradečnice se opravuje

„Jedna varianta je nová asfaltová stezka podél silnice sem. A druhá varianta je rozšíření stávající komunikace. Jeden z příkopů by se zatrubnil a tím by se komunikace rozšířila a vytvořil by se speciální pás pro cyklisty a in-line bruslaře," říká za královéhradecký magistrát Petr Vinklář.

Pokud nenastanou nějaké komplikace, měla by být současná oprava Hradečnice hotová do 3. července.

Spustit audio

Související