Den bez aut. Ve čtvrtek 22. září můžete jet hradeckou MHD zdarma. Stačí jen řidiči ukázat řidičák

15. září 2022

Evropský týden mobility se koná od 16. do 22. září. Kampaň se již tradičně snaží upozorňovat na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby jeho řešení. Je nejrozsáhlejší kampaní na světě, zabývající se udržitelnou mobilitou. O akcích připravených k Evropskému týdnu mobility si povídáme s Janou Svobodovou z magistrátu města Hradec Králové.

Mezi chystané akce patří třeba Pěšky do školy, Do práce na kole, 10 000 kroků, Den bez aut, Zažít město jinak, je jich spousta. Cílem je podpořit udržitelnou mobilitu. Co všechno zahrnuje tento pojem?
Snažíme se upozornit lidi, aby využívali i jiný typ dopravy než individuální automobilovou dopravu. Což laicky řečeno znamená nedopravovat se do zaměstnání po jednom autem, ale vzít si třeba kolo nebo jet autobusem. Zkrátka využívat jiné typy dopravy, aby se trošku ulevilo dopravní situaci ve městě.

Letošní Evropský týden mobility má jako hlavní téma lepší dostupnost s podtitulem Kombinuj a jeď. Jak se tato témata promítnou v programu, který se chystá v Hradci Králové?
V rámci našich akcí se obvykle zaměříme i na představení různých typů dopravy. Jako je MHD nebo koloběžky. Při akcích na dopravním hřišti s městskou policií budou mít zájemci možnost půjčit si elektrokolo i různé další typy kol i koloběžek, vše si vyzkoušet. A ve čtvrtek v rámci Dne bez aut je příležitost povídat si se zástupci dopravního podniku, kteří budou představovat nejenom elektrobus a parciální trolejbus, ale poskytnou také informace o novém odbavovacím systému, který dopravní podnik chystá.

Evropský týden mobility nezakazuje nikomu jezdit autem. Jen se snaží poukázat na to, že po městě jde využít i jiný způsob přepravy.
Jana Svobodová, Magistrát města Hradec Králové

Bude jezdit nějaký den i městská hromadná doprava v Hradci Králové zdarma?
Ve čtvrtek 22. září. Pokud si vezmete s sebou řidičský průkaz, nastoupíte předními dveřmi a řidičský průkaz ukážete řidiči, můžete jet zdarma. Organizátoři Evropského týdne mobility samozřejmě nezakazují nikomu jezdit autem. Jen se snaží poukázat na to, že pokud to jde, bylo by lepší využít jiný způsob přepravy než je automobil. Myslím si, že k tomu ještě musíme dospět, protože u nás je stále vlastnictví auta takové privilegium, protože dříve si ne každý mohl auto dovolit. Pořád ještě je vlastnictví auta pro nás něco důležitého.

Čtěte také

Kampaň chce tedy upozornit i na jednoho člověka jedoucího v jednom autě. I když možná se i to teď bude trošku měnit.
Už jsem zaznamenala, že se i na evropské úrovni hodně propaguje sdílená doprava do práce, aby se třeba kolegové domluvili a jezdili do zaměstnání společně. Nepřijeli čtyřmi auty, ale vzali jen jedno a střídali se v dopravě do práce. Také Pěšky do školy je zajímavá kampaň, která ukazuje na to, aby rodiče nevozili děti do školy autem. Děti mají nohy a v pohodě ujdou pár set metrů do školy. Sice jim ta cesta trvá samozřejmě o něco déle, ale je to i mnohem zábavnější. Protože chodí spolu s kamarády ve vetší skupině.

Stále platí, že je Hradec Králové městem cyklistů. Máme tu hodně cyklostezek, elektrokoloběžky a také sdílená kola. Jaká je zatím s nimi zkušenost?
Sdílená kola jsou velmi oblíbená, využívají se hojně. Myslím si, že město bude tento typ dopravy a udržitelné mobility podporovat i nadále. Tedy sdílená kola se v Hradci uchytila velice dobře a uvidíme v budoucnu, jak to bude s elektrokoloběžkami.

Evropský týden mobility 2022 v Hradci Králové
Město Hradec Králové se i letos zapojí do Evropského týdne mobility, který proběhne v tradičním termínu 16. - 22. září. Akce se zapojením široké veřejnosti, obcí a měst napříč celou Evropou podporuje využívání veřejné dopravy, budování cyklostezek a zkvalitnění pěších zón tak, aby byla posílena udržitelnost dopravy, ochrana životního prostředí a zejména kvalita ovzduší ve městech.

Evropský týden mobility začíná 16. a končí 22. září, kdy vyvrcholí tradičním Dnem bez aut. Jednou z hlavních akcí bude také v sobotu 17. září Zažít město jinak. Jak jinak ho zažijeme tentokrát?
Zažít město jinak je skvělá akce, která probíhá po celé republice a ukazuje možnosti využití veřejného prostoru jinak. Jsou to sousedská setkání různého druhu, kdy se sejdou lidé z dané komunity a třeba nabízejí workshopy nebo výrobky, je tam kulturní program, program pro děti a rodiče. V Hradci Králové bude akce bude probíhat na čtyřech místech. V Tomkově ulici, na Starém náměstí, na Malém náměstí, a potom v neděli v Sukových sadech. Tam akci organizuje komise místní samosprávy Pražské Předměstí Sever. A také před Klicperovým divadlem se bude něco dít.

Čtěte také

Podobně jako loni se pojede do pevnosti Josefov. Kdo a kdy pojede, a hlavně na čem? Protože loni to byla zvláštní kola nebo divná kola.
Divokola. To je přesně ono. Tato cyklojízda startuje v neděli 18. září v 10 hodin od Bajkazylu v Gayerových kasárnách. Bajkazyl akci organizuje společně s Divokoly Josefov. Divokolárna sídlí v bastionu v pevnosti v Josefově. A právě tato cyklojízda je zvláštní i tím, že se pojede na různých divokolech. Až dojedou lidé do pevnosti Josefov, tak i v bastionu bude příležitost k vyzkoušení těchto divokol. Budou se moci podívat, jak divokola vznikají. Potom se cyklojízda vrátí do Hradce Králové, kde v neděli začíná Cargo Bike festival, což je festival nákladních kol, ten bude v Gayerových kasárnách.

Pak v pondělí 19. září to bude Dopravní hřiště s městskou policií, akce především pro děti.
Určitě je pro děti, ale ty mohou s sebou vzít i rodiče. Všichni víme, kde je dopravní hřiště v Třebši, tam bude dispozici i městská policie, která ukáže svůj kamerový vůz, bude se věnovat i bezpečnosti společně s BESIPem, který má připravené různé kvízy a hry pro děti. Zároveň tam budou stánky různých cyklospecialit, našich partnerů. Děti si budou moci půjčit koloběžky i elektrokola. Zajímavostí je, že na dopravním hřišti bude i překážková dráha, bude tam škola biku, k dispozici budou instruktoři, kteří ukáží dětem, jak přes překážky přejíždět. Tato akce začíná v pondělí odpoledne v 15:00 hodin.

Čtěte také

A pozvat bychom také měli na jednu velmi zajímavou besedu.
Určitě. Beseda začne v úterý 20. září od 16 hodin odpoledne v turistickém informačním centru na Eliščině nábřeží. Bude to beseda o udržitelné mobilitě, kde se můžete dozvědět o novinkách v plánu mobility a v plánech města Hradce Králové, ale zároveň se online spojíme i s našimi partnerskými městy jako je Arnhem z Nizozemska, Giessen z Německa a Wroclaw z Polska. Jistě to bude zajímavé.

Evropský týden mobility potom v Hradci Králové vyvrcholí Dnem bez aut ve čtvrtek 22. září.
To se bude odehrávat na polovině Velkého náměstí od 14:00 hodin odpoledne až do 18:00 hodin. Bude tam k dispozici jízda zručnosti, kterou nám poskytne BESIP, zase tam budou koloběžky, kola, elektrokola, bude tam i stánek města. Bude vystaven elektrobus a parciální trolejbus dopravního podniku, budou k dispozici i zaměstnanci dopravního podniku, kteří poskytnou veškeré informace. A abych nezapomněla, Základní umělecká škola Střezina nám pošle dvě kapely, které zahrají od 15:30 hodin. Po nich ještě od 17:00 hodin bude hrát STO Jazz Orchestra.

Nejen za pozvání na Den bez aut a Evropský týden mobility v Hradci Králové děkujeme Janě Svobodové.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související