V Hradci Králové můžete využít nové elektrokoloběžky. Na některá místa mají ale zákaz vjezdu

12. červenec 2021 09:55

V Hradci Králové přibyly další elektrokoloběžky. Vlastní je společnost Bolt, která provozuje sdílené dopravní prostředky v 10 městech po České republice. Podle hradeckého magistrátu ale lidé budou mít na některá místa zakázaný vjezd. 

Čtěte také

„Na začátek jsme do ulic vyslali 100 kusů koloběžek," říká manažer pro elektrická kola a koloběžky společnosti Bolt v České republice Martin Zajíc.

Právě jejich koloběžky se objevily i v Hradci Králové.

„Stačí si stáhnout naši aplikaci, kterou si potom uživatel otevře, vyplní registraci a následně si v mapě vybere koloběžku, kterou si chce vypůjčit. Buď si může v aplikaci zarezervovat nebo si ji může rovnou vyzvednout na ulici. Koloběžku odemkne pomocí načtení QR kódu a před první jízdou se uživateli zobrazí bezpečnostní pokyny, jak jezdit," vysvětluje Martin Zajíc.

Řidič elektrokoloběžky by měl být starší 18 let. Jízda není povolená na chodnících a parkovat se může pouze na vyhrazených místech.
„Aplikace nedovolí koloběžku zaparkovat nikde jinde mimo tato místa. Aby nedocházelo k tomu, že se koloběžky válí po celém městě a není v tom žádný systém. I z tohoto hlediska chceme přispět k vizuální pohodě parkování koloběžek."

Čtěte také

Na provozu sdílených koloběžek se společnost domluvila s městem, dodává náměstek hradeckého primátora za ANO Pavel Marek.
„Regulace byla připravena, zastupitelé ji odmítli, nicméně my jsme požádali firmy o to, přestože to zastupitelstvo z nějakých důvodů odmítlo, aby dodržovaly podmínky, na kterých jsme se dohodli."

Uživatelé elektrokoloběžek budou mít ovšem vjezd na některá místa zakázaný.
„Vytipovali jsme některé zóny, jako jsou například parky, hřbitovy a podobné lokality. V oblastech, kde se zase pohybuje větší množství lidí, dochází zase k automatickému snížení maximální rychlosti na 13 kilometrů na hodinu. Aby nebyli chodci ohroženi."

V Hradci Králové je nyní k dispozici zhruba 200 koloběžek.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související