Dan Pánek, režisér filmu Děti Nagana: Budu rád, když si děti řeknou, že nemusí jen sedět u počítače

24. únor 2023

O novém rodinném filmu Děti Nagana si v rozhlasové kavárně District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové povídala Lada Klokočníková s režisérem a scénáristou filmu Danem Pánkem a hercem Otakarem Brouskem mladším, který ve snímku ztvárnil jednu z hlavních rolí. 

Děti Nagana, rodinný film inspirovaný památným vítězstvím českých hokejistů na olympiádě v roce 1998, měl nedávno slavnostní premiéru v Praze. Snímek vstoupil do kin symbolicky na den přesně 25 let od slavného naganského finále.

Dan Pánek je scenárista, divadelní a filmový režisér. Již při studiu se zabýval amatérskými filmy, které postupem času posouval až k profesionální úrovni. Jeho celovečerním debutem byl v roce 2016 film Taxi 121 - thriller, jenž pojednával o sériových vraždách pražských taxikářů. V roce 2019 debutoval i na seriálovém poli, a to komediální internetovou sérií s názvem Za oponou. Na svém kontě má i celou řadu hudebních videoklipů.

Přišlo mi škoda, že se spíš uchylujeme k pohádkám. Ale pro dobrý rodinný film musíte mít téma, se kterým se rodina ztotožní.
Dan Pánek, režisér filmu Děti Nagana

Proč rodinný film? Zase se dostává do kin film jako byli třeba Páni kluci.
„Své krásné zážitky z dětství jsem chtěl převést do filmu. A když slyším přirovnání k filmu Páni kluci, tak se přiznám, že mne úplně polije pot, ale současně mám obrovskou radost. Až pocit hrdosti. Byla to nádherná cesta.“

Čtěte také

„Zjistil jsem, že to, proč se tolik netočí rodinné filmy má několik důvodů. Mnoho režisérů se tak trochu bojí práce s dětmi a mají pocit, že je to scenáristicky vytěžený žánr, protože takových filmů vznikalo v historii hodně. A mně přišlo škoda, že se spíš uchylujeme k pohádkám. Takže rodinné filmy chybí.

„Ale abyste udělali dobrý rodinný film, tak musíte mít téma, se kterým se ta rodina ztotožní. A co bylo víc než to, když naše celé rodiny prožívaly hokejové Nagano. Takže tento film je ze čtyř pětin autobiografie. Je to o mně a o mých kamarádech. Toužil jse být jako Dominik Hašek, jen kvůli tomu, abych se zalíbil jedné mé spolužačce ve třídě, usmívá se Dan Pánek.

„A když na tento film půjdou děti spolu s rodiči, tak bych byl moc rád, když budou odcházet z kina, aby si řekli, že volný čas se dá trávit i jinak než jen u počítače. To bych si moc přál. A jestli náš film přiměje aspoň jedno dítě vstát a jít si zasportovat, tak splní svůj účel.

Otakar Brousek mladší, v hereckém prostředí přezdívaný Ťulda, pochází z hereckého prostředí. Jeho otec Otakar Brousek starší byl přední český herec, jeho sestra Jaroslava Brousková je rovněž herečkou. Po absolutoriu na pražské konzervatoři působil od roku 1978 v divadle na Kladně, v letech 1990 až 2007 byl v angažmá v Městských divadlech pražských.

Je to první dědeček v mé herecké kariéře. Ovšem v životě jsem už čtyřnásobný dědeček. Takže s tím už trošku zkušenost mám.
Otakar Brousek mladší, herec

Mezi roky 2008 a 2012 byl stálým hostem Divadla Na Fidlovačce. Od září 2012 je členem hereckého souboru Divadla na Vinohradech. Kromě divadla vystupuje i ve filmu a televizi.

Byla to vaše první role dědečka ve filmu?

Čtěte také

„Ano, je to první dědeček v mé herecké kariéře. Ovšem v životě jsem už čtyřnásobný dědeček. Takže s tím už trošku zkušenost mám. Ale Dan mi prozradil, že to je opravdový předobraz jeho vlastního dědečka, který byl veterinář. To mi řekl až po natáčení. A já jen doufám, že jsem to nezkazil.

„Zajezdil jsem si také po dlouhé době na kole, což mě moc bavilo. A vzpomněl jsem si na svého dědečka, který vždy vzal kolo a kosu a říkal, kluci, jedeme na trávu pro králíky. Uvědomil jsem si, že tak to opravdu bylo, takové příhody a zážitky s dědečky.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Danem Pánkem a Otakarem Brouskem mladším si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související