O jedné z cen na festivalu české komedie znovu rozhodují diváci. Jejich reakce stopují smíchoměřiči

13. září 2022 07:36

V Novém Městě nad Metují na Náchodsku pokračuje festival české filmové komedie. O přízeň diváků soutěží rekordních osmnáct filmů. Jeden z nich získá v sobotu večer tradiční Novoměstský hrnec smíchu, tedy cenu udělovanou na základě měření „smíchoměřičů". 

Čtěte také

Smích diváků provází každé festivalové promítání. Někdy je větší, jindy menší, přesnou délku prosmátého času kontrolují se stopkami v ruce právě smíchoměřiči.

„Jde o to měřit smích nějak objektivně. Jsme rozmístěni po celém kinosále a snažíme se měřit vždy, když se směje víc lidí,“ vysvětluje zásady měření jeden ze smíchoměřičů Pepa.

V hledišti sedí se stopkami třetí rok, správnost měření kontroluje během celého filmu. „Musí se člověk soustředit na to zapínání a vypínání. Že stopky opravdu vypnul, musí si to hlídat.

44. festival filmové a televizní komedie Nové Město nad Metují je soutěžní přehlídka českých filmových komedií dokončených v období od konání posledního ročníku festivalu. Ceny uděluje odborná porota složená z osobností české kinematografie, diváckou cenu Novoměstský hrnec smíchu určují sami diváci - při soutěžních projekcích je měřen jejich smích.

Po každém snímku se smíchoměřiči sejdou u jednoho stolu a naměřené hodnoty zapisují. Zohledňuje se nejen čas smíchu, ale i délka filmu.

Zatímco tři ze smíchoměřičů zaznamenali téměř stejný čas smíchu, Míša, jediná dívka, naměřila výrazně méně. „Vždy se mi stávalo, že jsem měla těch minut naměřeno víc, takže jsem se teď snažila přesně držet pokynu měřit jen pokud se směje více lidí najednou. Snažila jsem se to kontrolovat tak moc, až jsem to možná přehnala.

Čtěte také

Důvody odchylky můžou být i jiné. Ze zkušeností z minulých ročníků to říká ředitel festivalu Zdeněk Krákora. „Může to nastat třeba také technickým stavem stopek nebo i tím, že smíchoměřič sedí zrovna s místě, kde nějaký divák rozesmívá své okolí. A to by se do měření nemělo započítávat.

Právě kvůli těmhle případům je letos smíchoměřů o jednoho víc než v předchozích letech, čas stopují čtyři. Výsledek toho, který se od ostatních nejvíc odlišuje, pořadatelé anulují.

Při kterém filmu letošního Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují na Náchodsku se diváci smáli nejvíc, bude jasné až po odvysílání všech osmnácti komedií, tedy v sobotu večer.

Spustit audio

Související