Nejkrásnější věcí na světě je podle herce Jana Vápeníka srdečný smích

11. květen 2018

V pátek 11. května byl Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové člen uměleckého souboru Klicperova divadla v Hradci Králové Jan Vápeník.

Jan Vápeník se narodil ve znamení Blíženců a jeho žena Káča o něm říká, že jich je v něm aspoň deset.

Nejkrásnější věcí na světě je pro Jana srdečný smích. Za svůj největší úspěch považuje své děti, a také to, že s ním jeho žena snáší celý ten harcovnický život a občas se i zasměje.

Jan má rád podzim, hlavně listopad, modrou barvu a dokumenty o mořích a nejlépe vorvaních, při kterých se epesně usíná. Potom spí tvrdě a bezesně. O čem však sní, je zahrát si bowling s Big Lebowskim.

Téměř každé ráno jezdí na kole, a jinak k smrti rád odpočívá a umí báječně lenošit. A když nelenoší, tak třeba píše - nejvíc teď se svým synem do písanky, ale občas i nějaký ten vlastní textík.

Herec Jan Vápeník v inscenaci Klicperova divadla

Jeho nejoblíbenějším zvířetem je pes Matěj. Jana jen tak něco nevytočí, ale momentálně nechápe, jaktože jsou komáři zase na vzestupu, kruci!

Jan Vápeník říká, že sláva je polní tráva, a když přemýšlí nad rolemi, nemá žádnou neoblíbenou. Ale neumí a nechce pracovat ve stresu, tedy spíše s lidmi, kteří uměle stres vytvářejí. Jeho vysněný divák mu po děkovačce koupí orosenou plzeň a řekne „Dobrý to bylo, já nevim, co všichni maj!“

Na osud sice moc nevěří, ale pak si vždycky zpětně řekne, že to tak vlastně mělo být. Neví, co bude dál, ale chce, aby něco bylo. A hlavně věří, že opravdu něco bude a že tu nejsme zbytečně.

autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio

Související