Režisér David Balda: Narušitel byl o svobodě, nový film o manipulaci. Chci lidem v něčem otevřít oči

28. září 2022

O filmu a filmařské profesi si povídáme s mladým, talentovaným filmařem a režisérem Davidem Baldou z Hradce Králové, který kameru držel poprvé v ruce už v 11 letech, kdy natáčel nejrůznější reportáže ze života města Hradce Králové. A před několika lety vznikl jeho první celovečerní film Narušitel, který přibližuje osudy armádních letců v 70. a 80. letech minulého století.

Už dávno nejste malý kluk s kamerou, vyrostl jste, jste mladý muž. Jak se máte?
Dobře. Snažím se vymýšlet další myšlenky, které jsou pro mě důležité ve filmovém sdělování. Připravujeme nový film, takže se mám filmově.

Studoval jste jazykové gymnázium v Hradci Králové. Kam potom mířily vaše kroky?
Maturoval jsem asi 3 měsíce po premiéře filmu Narušitel, to bylo v roce 2019. A hned jsem začal připravovat film nový, když se začal psát scénář. V roce 2020 se začala dělat produkční část, ale do toho přišla ona děsivá doba covidová, kdy se nedalo nic moc dělat, všechno bylo pomalejší. Teď už chystáme natáčení, a když to dobře dopadne, tak by mohl být film příští rok v kinech.

Nechci dělat plytké filmy rychlokvašky. Rád bych přinášel lidem nějaké myšlenky a poslání. Až to zní možná trošku naivně.
David Balda, filmař a režisér z Hradce Králové

A pustil jste se do nějakého studia filmařiny?
Studuji ještě audiovizuální obor v Praze, ale pro mě je ta filmařina zásadní, protože si myslím, že i tou praxí se člověk hodně naučí. Mám teď u nového filmu lidi v tomto oboru velmi zkušené, který mě usměrňují, když vidí nějaké chyby.

Čtěte také

Kdy vás začalo natáčení filmů vlastně bavit?
Ani nevím, jak jsem se k tomu dostal. Pamatuji si, že jsem někde běhal s kamerou, ale jak jsem se k ní dostal, to už úplně nevím. Ale bavil mne prostě svět filmu. Dělal jsem tenkrát středometrážní film Pomsta, který odvysílala i Česká televize. Potom, jak jsem dospíval, tak jsem pochopil, že je filmařina, v dobrém řečeno, mocný nástroj, jak přinášet lidem nějaké myšlenky a poslání. Až to zní trošku naivně. A udělal jsem film Narušitel, který upozorňuje na křehkost svobody. A tím se řídím dál, nechci dělat plytké filmy rychlokvašky. Chci, aby film lidem třeba v něčem otevřel oči, když se to povede třeba jen u několika diváků, tak to má význam.

Rád chodíte do kina?
Málo, co jsem objevil Netflix. Ale to bych asi neměl říkat. Kino však zůstává velkým zážitkem a věřím, že vždy bude. Protože na Netflixu vám chybí ten kouzelný zvuk a plátno v promítacím sále.

Máte nějakého režiséra jako svůj filmařský vzor?
Mám jich víc. Musím zmínit Miloše Formana, ač je to očekávatelná odpověď. Ovšem jeho filmy jsou geniální. A z podobné generace, ale stále žijící, Martin Scorsese. To je režisér, který volí naprosto unikátní režijní postupy. Ač jeho filmy trvají někdy i tři hodiny, tak se na ně vydržíte dívat, protože jsou skvělé.

Měl váš první celovečerní film Narušitel úspěch? Teď ho opět dávali v televizi.
Narušitel je prostě film, který jsem chtěl udělat. Je to příběh z prostředí armádní stíhačů a také o tom, jak oni toužili po svobodě za dob socialismu. Film se dostal do kin, nechci se nijak vychloubat, ale tenkrát jsem byl údajně nejmladší režisér světové kinematografie. V kinech měl film průměrnou návštěvnost, ale největší úspěch nasbíral od premiéry v televizi a na online mainstreamových platformách. Dohromady ho vidělo 1 200 000 lidí. A teď nově má i na Slovensku údajně docela úspěch. Takže si myslím, že filmoví fanoušci fim ocenili, je tam hodně leteckých scén. Hrají v něm herecké legendy Petr Kostka a Stanislav Zindulka, ti filmu moc pomohli. I mě během natáčení. Jsou to profesionálové a naprosto nedávají znát svoji velikost. Byla to s nimi obrovsky inspirativní práce.

Můžeme něco prozradit o filmu, který se připravuje?
Tak moc se toho zatím říct nemůže. Protože Narušitel byl o svobodě, tak jsem to chtěl posunout trošku dál a v novém filmu se zabýváme tématem manipulace, která je všudypřítomná. My to ukazujeme na takovém atraktivním tématu, aby to pochopila co největší divácká obec. Cílem je, aby si lidé po shlédnutí filmu řekli, aha, možná se s manipulací setkávám i ve svém životě a možná bych si na to měl dát pozor.

Jak vás napadlo takové téma?
Mám rád hodnotové věci. A nechtěl jsem myšlenku manipulací omezit jen na Čechy, ač film se bude samozřejmě točit v Česku s českými herci, tak tam máme také asi 9 zahraničních herců a předjednané distribuce po Evropě. Nebudu tvrdit, že film půjde do Ameriky, protože to je velký oříšek, ale Evropa by se mohla pokrýt. Když se mi to povede natočit, tak si myslím, že ten příběh je fajn a velmi inspirativní.

Kdy se začne s natáčet?
Začínáme letos, už jsme i něco natočili. Ovšem dělat na filmu, to je taková nekončící práce. A v příštím roce snad by mohl být film v kinech, pokud to společenská situace dovolí.

Celý rozhovor Jakuba Schmidta s režisérem Davidem Baldou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související