Film Mimořádná událost získal na festivalu české filmové komedie čtyři ocenění, včetně hlavní ceny

18. září 2022 11:16

Skončil 44. ročník festivalu české filmové komedie. Nejúspěšnějším filmem se stala Mimořádná událost od režiséra Jiřího Havelky. Ocenila ho odborná porota i diváci. Film získal čtyři ceny - kromě té hlavní ještě cenu za nejlepší scénář, režii, a také divácký Hrnec smíchu.

Čtěte také

„Hlavní cenu Zlatý prim v kategorii nejlepší filmová komedie získává Mimořádná událost, zaznělo při vyhlašování výsledků na 44. ročníku festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují na Náchodsku.

Film Mimořádná událost se z velké části odehrává v porouchaném vlaku, který nikdo neřídí.

Přestože snímek získal čtyři ceny, autor námětu, spoluautor scénáře a režisér Jiří Havelka ho prý po dokončení za mimořádný nepovažoval. „Tohle jsem si úplně neříkal a samozřejmě bych teď spoustu věcí změnil a udělal jinak. Ale to prostě film neumožňuje. Je natočený a hotovo, tedy takto to prostě je.“

Zatímco v minulosti se někdy porotci na nejlepším filmu dokázali shodnout až po velkých diskuzích, letos rozhodli jednoznačně.

Příběh není složitý. Na lokální trati má jednovagónový vlak poruchu na brzdách, strojvůdce musí vystoupit a pokusit se závadu odstranit, ale vlak se mezitím bohužel rozjede gravitací sám od sebe, nikým neřízen, zpět do místa, odkud vyjel

Potvrzuje to členka poroty Kamila Špráchalová. „Jsem až příliš přísná, ostatní jsou vstřícnější, tedy i tolerantnější. Takže se s nimi občas i hádám. Ale tento rok to bylo opravdu jednoznačné.“

Že nejde jen o názor odborníků potvrdila i cena diváků. Ti se podle měření smíchoměřičů smáli téměř třetinu filmu a komedie se tak v tomto hodnocení dostala na třetí příčku v celé historii festivalu.

Čtěte také

I při letošním festivalu udělili organizátoři cenu za nezapomenutelné role v českých komediích, pro tu si za potlesku diváků vestoje přišla herečka Daniela Kolářová.

Tuhle herečku lidé znají třeba z filmů Léto s kovbojem, Na samotě u lesa, Noc na Karlštejně nebo Vratné lahve.

Ceny si Daniela Kolářová podle svých slov váží, přebírala ji se slzami v očích. „Děkuji vám, jsem z toho strašně rozklepaná.“

Letošní ročník festivalu české filmové komedie byl výjimečný i zájmem diváků. Na soutěžní komedie jich přišlo rekordní množství ,přes tři a půl tisíce.

44. festival filmové a televizní komedie Nové Město nad Metují je soutěžní přehlídka českých filmových komedií dokončených v období od konání posledního ročníku festivalu. Ceny uděluje odborná porota složená z osobností české kinematografie, diváckou cenu Novoměstský hrnec smíchu určují sami diváci - při soutěžních projekcích je měřen jejich smích.

Spustit audio

Související