Dagmar Ruščáková: Padá hvězda

27. listopad 2022

Říká se: „Padá hvězda, něco si přej!“ A já bych teď chtěla, abyste si v duchu tu hvězdu představili a… schválně… co byste si přáli právě tady a teď? Víte? Nevíte? Nemůžete se rozhodnout? Jakmile se blíží Vánoce, netřeba padající hvězdu vyhlížet. Otázku na přání klademe i dostáváme. Nevím jak vy, ale já v takové chvíli mívám v hlavě úplně vymeteno!

Ona ta odpověď není úplně snadná, a to ani v případě, že k otázce svých přání nepřistupujeme filozoficky. Ono totiž záleží jak na tom, kdo se ptá, tak na tom, v jaké fázi života se momentálně nacházíme.

Čtěte také

Opravdu upřímně odpovídají nejspíš jen malé děti. Moje vnučka Kačenka v tom má ve svých pěti letech jasno - touží po tom, aby jí Ježíšek přinesl koně a draka. Praktická stránka věci ji nezajímá. Proč také? Však jsem se ptala na přání! A přát si můžeme cokoliv. Děti ještě netuší, jak špatně může doslovné splnění takového přání dopadnout. I když… v pohádkách se o tom mluví!

Dospělí váhají. Kdo se ptá a proč? Budu vypadat jako blázen nebo marnotratník, když řeknu, co si doopravdy přeju? Nezneužije to někdo? Nakonec, i dospívající už obvykle vědí, kdy má cenu mluvit pravdu, a kdy je rozumnější říct něco, co chce tázající slyšet. Někdy nejsou lidé v otázce svých skutečných přání upřímní ani sami k sobě.

Čtěte také

Poměrně jasno v tom mívají až staří lidé, kteří už o životě něco vědí. Jejich nejčastější odpověď je… nic. A nemusí to být přetvářka. Už proto, že to, co si většina z nich přeje, jim těžko někdo dá. Zdraví, sílu, méně samoty a víc radosti, společnost milovaných, kteří je už předešli na cestě za Duhový most. Co už s přáním, které je ze své podstaty nesplnitelné?

Je advent, tedy čas vhodný k průzkumu své duše. A svých skutečných přání. Jsou totiž majákem, ke kterému bychom měli mířit, a to dokonce i v případě, že v jejich splnění úplně nevěříme.

Spustit audio

Související