Dagmar Ruščáková: Lavičky

3. červen 2012

Les voněl sluníčkem, jehličím a svěžím jarem. Psi rejdili čumáky v nízkém podrostu a já si znovu po letech připomněla, jak moc krásný je les nad královédvorským hřbitovem. Šla jsem zadem, kolem lomu, a najednou vidím, že u cesty je postavená lavička. Hezká, bytelná, zvoucí posedět a pokochat se tou krásou.

Cestou jsem jich viděla ještě několik a měla jsem z nich radost. Lavičky jsou totiž velmi důležité – a to nejen tehdy, když vás zrovna bolí nohy. Jsou totiž jedním z nezbytných prvků veřejného prostoru. A lidé veřejný prostor zvoucí k setkávání, postávání, popovídání, randění a tak trochu i snění velmi potřebují.
Jsme totiž od přírody tvorové společenští a společnosti se daří tam, kde má vhodné prostředí. Kde je bezpečno a jsou pohodlně dostupná vhodná místa, kde se mohou košatět mezilidské vztahy. A tam, kde lidské vztahy košatí, bývají lidé zdravější a spokojenější.
Dobří architekti vědí, jak důležité jsou široké a pohodlné chodníky, všelijaké proluky a kouty, kde provoz nezabrzdí zapovídané babičky, hrající si děti nebo postávající parta puberťáků. Náměstí jsou potom srdcem měst a obytných čtvrtí. Sama jsem zažila, jak zesmutněl Dvůr Králové, když tamější náměstí kvůli zdlouhavé rekonstrukci roky pořádně nefungovalo!
Už naši předkové znali hodnotu lavičky pod lípou. My jsme se po dlouhém období neúcty k městské přírodě přece jen naučili stromy nejen kácet, ale také sázet a trochu o ně pečovat. Nebylo by od věci vedle těch stromů ještě občas zasadit i lavičku. Však na ní také umí ledacos vykvést.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.