Dagmar Ruščáková: A celý ten jeho rod…

3. duben 2022

Tyhle moje úvahy vlastně začaly tím, že jsem si oficiálně pronajala pradědečka. Tedy spíš jeho hrob, o který se až doteď starala jedna z mých pratet. Snažila jsem si vzpomenout, co všechno o otci svého milovaného dědy vím - a zjistila jsem, že je toho ostudně málo. 

Čtěte také

Trochu mě omlouvá, že si ho nepamatovala ani moje maminka, protože pradědeček Jaroslav umřel hned po druhé světové válce. Okamžitě mě napadlo rčení, že ačkoliv aristokraté mají stejný počet předků jako kdokoliv jiný, liší se od obyčejných lidí jen tím, že je dokážou vyjmenovat.

Představila jsem si větev rodového stromu od tohoto pradědečka až k mé nejmladší vnučce a uvědomila jsem si, že přestože jde jen o šest generací, je už pěkně silná a pořádně rozvětvená. Přitom většina z těchto lidí nemusela existovat, pokud by se dědovi nepodařilo přežít koncentrák.

Je to tak - vytvořit stabilní a rozrůstající se rod chce vedle odhodlání i pořádnou porci štěstí. Základem je, že v každé generaci se museli narodit plodní lidé, ochotní mít další děti. Museli najít dobré partnery, aniž by je zasáhly nemoci, války či obecně předčasná smrt.

Čtěte také

A to jsou podmínky z dob, kdy bylo pokračování rodu řízeno tak trochu jako chov koní - hlavních aktérů se nikdo moc neptal a rodinným tmelem byl majetek.

Dnes je to mnohem komplikovanější - pokračování rodu je čistě dobrovolné. Nejen volbou životních partnerů, ale třeba i existencí účinné antikoncepce. Jednotlivec dnes dokáže žít i bez podpory širší rodiny, takže ho k vytváření stabilních vztahů nevede ani nutnost přežití. Pokud se rodičům nepodaří přesvědčit své potomky, že život v rodině je prima a mít děti má smysl, nemusí nic být.

No řekněte, není za těchto okolností každý silný a rozvíjející se rod v podstatě zázrak? Myslím, že až příště zaběhnu na hřbitov, vyjmenuju pradědečkovi všechny děti v rodině - ať vidí, že se snažíme.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.