Cuket se letos urodilo požehnaně. Nevíte, jak je všechny využít? Zkuste kuřecí placičky s cuketou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Zeleninové placičky
0:00
/
0:00

Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.

Ingredience
  • 3 velké kuřecí stehenní řízky nebo prsa
  • 1 středně velká cibule
  • 1 malá cuketa
  • 5 vajec
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • worchester
  • 4 lžíce Solamylu nebo jemného kukuřičného škrobu Gustin
  • sójová omáčka
  • sůl
  • mletý černý pepř

Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů. V českých kuchyních se objevila v 80. letech v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.

Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. To je ale jen zažitý stereotyp. Protože zejména mladá cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů.

Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek, který ji dobře doplňuje.

Postup:
V misce smícháme vejce, Worchesterovou a sójovou omáčku.
Přidáme koření a sůl, vsypeme Solamyl nebo kukuřičný škrob a důkladně prošleháme metličkou. Do směsi přidáme na malé kostičky pokrájené maso, promícháme a necháme chvíli proležet v chladničce.
Pak nastrouháme nahrubo cuketu, mírně osolíme a necháme "vyplakat", poté důkladně vyždímeme a přidáme k masové směsi.
Důkladně promícháme a velkou lžící tvoříme malé placičky, které smažíme z obou stran dozlatova.
Ukládáme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
Podáváme s bramborovou kaší.

Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák), také se však dělá plněná, smaží se i jako řízek, griluje se a vaří se též cuketová polévka.

Jarní ovesné placičky

Méně rozšířené jsou recepty na sladké moučníky, saláty či knedlíky.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.