Fazolový stroganoff s cuketou. Zeleninová pochoutka, kterou určitě ocení nejen vegetariáni

Fazole jsou z výživového hlediska velmi hodnotná potravina. Obsahují, jako většina luštěnin, vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a také vápníku a mědi. Podle průzkumů jejich pravidelná konzumace přispívá ke snižování krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a napomáhá také ke správné funkci střev.

Fazolí existuje mnoho barevných variant a velikostí. Na světě se vyskytuje více než padesát druhů. Nevýhodou těchto luštěnin je nutnost dlouhého namáčení před samotnou úpravou. U většiny druhů se uvádí minimálně 12 hodin.

Suroviny:
250 g fazolí pinto, 2 menší cibule, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce dijónské hořčice, 1 lžíce mleté uzené papriky, 5 žampiónů, 150 g sterilovaných okurek, sůl, 2 malé cukety, 1 lžíce kukuřičného škrobu, smetana

Postup:
Fazole namočíme na 12 hodin do studené vody. Druhý den je slijeme, zalijeme novou vodou a uvaříme doměkka, trvá to zhruba 45-50 minut.
Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme v hrnci na polovině rozehřátého olivového oleje dozlatova. Vmícháme rajčatový protlak a dijonskou hořčici, krátce orestujeme, vmícháme uzenou papriku a po 10 vteřinách zalijeme 800 ml vody.
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Nakládané okurky nakrájíme na nudličky. Vsypeme do vody, osolíme a na středním stupni vaříme přibližně 10 minut.
Mezitím nakrájíme cuketu na kostičky a opečeme ji na pánvi na zbylém rozehřátém oleji dozlatova a doměkka.
Uvařené fazole slijeme, vsypeme do omáčky a vaříme zhruba 10 minut, až se tekutina téměř vyvaří a omáčka zhoustne.
Škrob rozmícháme ve 100 ml vody, vlijeme do omáčky a za stálého míchání povaříme 1 minutu. Odstavíme, ochutíme solí a pepřem, vlijeme smetanu a promícháme. Před podáváním přisypeme orestovanou cuketu.

Nejhojněji využívaným druhem je bílá a červená fazole. Bílá fazole se hodí na přípravu pyré, do polévek, pomazánek či salátů. Červená, tzv. chilli fazole, se hojně využívá v mexické a americké kuchyni na výrobu pikantních jídel. Příkladem může být tradiční chilli con carne.

Oblíbené jsou také druhy fazolí zvané mungo či adzuki, které se nechávají naklíčit. Nejčastěji se s nimi můžeme setkat v asijských pokrmech. Kromě samotných semen je možné u většiny druhů fazolí pro přípravu pokrmů využívat také lusky.

Fazolový guláš
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka