Co s vbočeným palcem! Víte, kolik máme svalů na chodidle? Ví to pohybová specialistka Jolana Novotná

12. říjen 2023

Naším hostem je pohybová specialistka, lektorka pohybu Jolana Novotná. Jako téma radioporadny jsme zvolili vbočené palce neboli halluxy. Tato deformace chodidla je problémem především spousty žen.

Jolana Novotná ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďme nejdříve možná k tomu, jakou funkci má v našem těle chodidlo a proč je důležité, aby bylo v pořádku?
Výborná otázka na začátek. Já bych možná začala jedním výrokem od Leonarda de Vinci: Lidské chodidlo je stroj mistrovské konstrukce a umělecké dílo. O to bych se ráda opřela, protože naše chodidlo je dokonale uzpůsobeno a architektonicky poskládáno. Přestože je nepoměrně malé vůči našemu tělu, tak ho celé nese.

Vbočené palce úzce souvisí s příčnou klenbou. Neviděla jsem člověka, který by měl vbočený palec, ale měl v pořádku příčnou klenbu.
Jolana Novotná, pohybová specialistka a lektorka pohybu

A zeptám se hned, kolik si myslíte, že naše chodidlo skýtá svalů? Kolik je svalů v našem chodidle? Možná vás to číslo překvapí, chodidlo má 200 svalů, to je obrovské množství. Chodidlo je geniálně zkonstruované, má dvě klenby, příčnou a podélnou. A právě ona příčná klenba má velký vliv na náš vbočený palec.

Čtěte také

Takže prvotně, nežli nastane vbočený palec, tak častěji předtím první spadne příčná klenba. A proč se ženám stává častěji? To je z toho důvodu, že ženy prochází intenzivnějšími hormonálními proměnami v životě. Ať už je to puberta, potom několik těhotenství, pak menopauza. A v těchto obdobích náš hormonální systém podporuje rozvolňování vazů.

Tím pádem nám začnou padat klenby na chodidle a pak může nastat vbočený palec. Muži mají samozřejmě také svoji hormonální aktivitu, tedy může se tento problém týkat i mužů, ale není to tak rozšířené. Protože oni nemají těch hormonálních proměn tolik.

Pokud to má mít správný efekt, je dobré dívat se na tělo jako na celek. Ne jen něco vytrhávat z kontextu a cvičit třeba pouze chodidlo.
Jolana Novotná, pohybová specialistka a lektorka pohybu

Není to však problém pouze estetický, ale týká se opravdu našeho zdraví a třeba i bolestí?
Ženy, které vbočený palec mají, tak jsou si vědomy toho, že to bolí. Spoustu žen to opravdu hodně bolí a není to jen estetická záležitost. Ale potom samozřejmě je to problém i funkční, když chodidlo nemá kvalitní oporu a klenby nedrží. To se potom promítá do celého našeho hlubokého stabilizačního systému.

Čtěte také

Paradoxní je, že se příčná klenba nohy nachází až úplně dole, ale může ovlivnit celý náš tělesný aparát. Příčná klenba chodidla má přímý vliv na naše pánevní dno, na dýchací bránici. A tím pádem i na naše bolavá záda. Tedy vbočené palce s příčnou klenbou úzce souvisí. Neviděla jsem člověka, který by měl vbočený palec, ale měl v pořádku příčnou klenbu.

Proto řešíme komplexněji příčnou klenbu chodidla. Pokud máme vbočený palec, což má potom vliv i třeba na naše bolavá záda, tak sice můžeme cvičit a posilovat záda, ale pokud neděláme nic s chodidly, tak nás ta záda stejně opakovaně budou stále bolet.

Zajímalo by mne, co tedy způsobuje onen vbočený palec? Třeba i nevhodná obuv?
Není to jen nevhodnou botou. Mám osobní zkušenost, protože já sama mám sklon ke vbočeným palcům, že spousta lidí to má díky tomu, že se jim při narození kloubní jamky nevyvinuly tak, jak by měly. A i když se jim potom už vyvinuly, tak stejně později mohou mít nějaké obtíže třeba v kyčlích.

Jolana Novotná a Jana Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A to se potom řetězí právě dolů do klenby nohy a potažmo chodidla. A to může vést i k vbočenému palci. Je tedy dobré dívat se na tělo jako na celek a ne jen něco vytrhávat z kontextu a cvičit třeba jen chodidlo. Pokud to má mít správný efekt, je potřeba propojovat celé tělo.

Celou radioporadnu s pohybovou specialistkou a lektorkou pohybu Jolanou Novotnou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související