Královéhradečtí neurologové vymýšlí unikátní způsob vyhodnocování lidské chůze. Chtějí ho patentovat

1. prosinec 2022 08:44

Stačí pár kroků a malá krabička přilepená zezadu na krk detailně nasnímá chůzi. Údaje pak dokáže vyhodnotit vyvíjená mobilní aplikace královéhradeckých neurologů. Co díky tomu zjistí a jak to může pomoct jejich pacientům? I nepatrné odchylky totiž můžou hodně napovědět o zdravotním stavu lidí s roztroušenou sklerózou nebo s Parkinsonovou chorobou. 

Vědci se svojí prací uspěli v soutěži Czech DIGI@MED Award, která oceňuje české inovátory v medicíně.

Čtěte také

Malá černá krabička o velikosti zhruba třikrát dva centimetry. „To je pohybové čidlo,“ vysvětluje Oldřich Vyšata, neurolog z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Čidlo mi přiložil zezadu na krk. „Teď můžeme zahájit snímání.

Stačí jen pár kroků na chodbě a na mobilu už vidíme výsledky toho, jak na tom jsem. „Máte výchylky v normě. I nepatrné odchylky v chůzi, pouhým okem téměř nepozorovatelné, mohou lékařům hodně napovědět.

„Nejčastější neurologická onemocnění, jako je například roztroušená skleróza, mají poruchy chůze u více než 85 procent pacientů. Je to také významný indikátor zlepšování nebo zhoršování stavu.

Oldřich Vyšata není v uvozovkách jen neurolog. Má také doktorát z technické kybernetiky. Na této metodě vyhodnocování chůze pracuje se svými studenty z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a s kolegy z hradecké nemocnice. „Máme přesnost 95 až 95 procent u Parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy. Ale teď testujeme širokou škálu neurologických onemocnění. A testovat budeme do června.

Čtěte také

„Chůze s otevřenýma očima. Tohle je ukázka pokynů, které budou v teď vyvíjené mobilní aplikaci. Jednou by tak mohla sloužit i pacientům přímo doma.

„Na diplomu vidíte, že jsme vyhráli kategorii pro sběr a analýzu dat, říká Jiří Mošna z Centra transferu biomedicínských technologií královéhradecké fakultní nemocnice.

V ruce drží veliký diplom ze soutěže Czech DIGI@MED Award, ve které tuto analýzu chůze ocenila odborná porota. „Máme na to podánu i celosvětovou patentovou přihlášku. A čekáme, že zřejmě ty algoritmy, které jsou schovány za touto technologií, budou patentovány.

Před vědci je ale ještě spousta úkolů

Aktuálně stále sbírají data a také hledají komerčního partnera, který by pomohl s certifikací metody, aby mohla sloužit jak zdravotnický prostředek. Podle odhadů by to mohlo být hotové do dvou let.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související