Členové TJ Sokol Česká Skalice pomáhali při opravách své sokolovny. Sokolky právě šijí nové závěsy

8. červen 2021 10:11

V České Skalici na Náchodsku končí rok trvající opravy sokolovny za zhruba dvacet milionů korun. Největší díl práce udělala stavební firma, na úpravách se ale významně podíleli i sami členové Sokola. Odpracovali tisíce brigádnických hodin a někteří jsou v budově i teď. 

„Pozor na tu zeď, ať ji neodřeme." Dvě členky Tělocvičné jednoty Sokol Česká Skalice právě ze schodů snáší polstrovanou lavici. Ta bude potřeba na konci června, při Dni otevřených dveří spojeném s Nocí sokoloven.

Čtěte také

Do té doby mají členové jednoty čas na to, aby sokolovnu uklidili a připravili pro veřejnost. Iveta Gazdová tak bere do ruky kartáč a zaprášenou lavici začíná čistit.

Patří mezi nejaktivnější brigádnice posledních měsíců, v sokolovně je i několikrát týdně. Často stráví úklidem i několik hodin, dělá to prý ráda.
„Víte, jaký je to krásný pocit, když jdete domů a víte, že je kus práce hotový a že za chvíli bude ten obrovský barák jako ze škatulky?"

V České Skalici končí rok trvající opravy sokolovny za zhruba dvacet milionů korun

Podobných dobrovolnic je právě teď v budově několik. Třeba Věra Nyčová má v ruce látku, ze které se chystá ušít závěs na okno. Stroj si přinesla z domova.
„Ten už pamatuje opravdu hodně. Ale co potřebuju ušít, to s ním ušiju. Až udělám tohle, čekají mě ubrusy."

Čtěte také

Přecházím do malého sálu sokolovny ve druhém patře. Dřív byly zdi plné děr, kvůli špatné střeše sem zatékalo a parkety byly po přívalovém dešti samá boule.

„Nejdřív jsme si mysleli, že parkety sundáme a necháme vyschnout. Podklad pod nimi byl ale tak nasáklý vodou, že to muselo jít všechno pryč," vysvětluje starosta Tělocvičné jednoty Sokol Česká Skalice Vladimír Fischer.

Společně s dalšími členy vynosili tolik suti, že tím zaplnili čtyři tatrovky.
„Vytahali jsme to pomocí kbelíků přes balkon, dohromady to dělalo přes čtyřicet tun."

Do sokolovny právě přivezl opravené židle a čeká ho třeba upevňování garnyží. S úsměvem dodává, že právě na to jeho kolegyně pospíchají, aby bylo kam pověsit nově ušité závěsy.

Takhle rušno bude v téhle sokolovně i v příštích týdnech. Výsledek snažení desítek dobrovolníků lidé poprvé uvidí 25. června.

Spustit audio

Související