Sokolové ve východních Čechách odhalili tři nové kameny zmizelých

9. říjen 2019 09:50

Na mnoha místech republiky a také ve třech desítkách měst a obcí Královehradeckého kraje si sokolové připomínali Památný den sokolstva. Před 78 lety totiž nacisté při tzv. Akci Sokol zatkli 1500 členů tělocvičné organizace a jako takovou ji rozpustili. Řada sokolů se následně zapojila do protinacistického odboje a tisíce z nich za to během druhé světové války zaplatily svým životem.

Jedním z mnoha míst, kde se na tragické události druhé světové války vzpomínalo, byly Doubravice u Dvora Králové nad Labem. Zástupci sokolské župy tady odhalili tzv. Kámen zmizelých, dlažební kostku s mosazným povrchem, připomínající oběti holocaustu a nacistického režimu.

Čtěte také

V Doubravici odhalený pamětní kámen je vzpomínkou na řídícího učitele Karla Ježka, který byl členem odbojové skupiny S21B. Nacisté ho zatkli přímo během vyučovací hodiny a o pár dnů později popravili.

„Bylo to pro násvelice těžké období, protože asi za týden jsme potom dozvěděli v Hradci Králové na gestapu, že tatínek už není," vzpomíná na válečné události dcera Karla Ježka Jiřina Jarošová. Tehdy jí bylo 13 let.

Pamětní kámen pro jejího otce je nově umístěn přímo před školou, kde vyučoval. To pro Jiřinu Jarošovou moc znamená.
„Je to velice krásné. Jen lituji jednoho, že se toho bohužel nedožila maminka."

Odhalení sokolského Kamene zmizelých Karlu Ježkovi před školou v Doubravici u Dvora Králové nad Labem

Další dva Kameny zmizelých odhalili zástupci Sokola i ve Dvoře Králové nad Labem - jsou vzpomínkou na Jaroslava Bilinu, sokola a bývalého starostu města Dvůr Králové nad Labem a Františka Pařeza, starostu královédvorské jednoty.

Čtěte také

Podle vzdělavatelky sokolské župy Podkrkonošské-Jiráskovy Pavlíny Špatenkové nejsou tyto kameny zdaleka poslední.
„Hovořila jsem se starostou Malých Svatoňovic, že bych byla ráda, kdyby oni iniciovali odhalení Kamene zmizelého pro Josefa Schejbala, vedoucího odbojové skupiny S21B. A dále pro Stanislava Prouzu, který byl také členem této skupiny. Byla bych ráda, kdyby i v Červeném Kostelci nebo na Novém Hrádku a v dalších městech, kde dnes Sokol působí, byly kameny odhaleny."

Památný den sokolstva byl mezi významné dny oficiálně zařazen letos poprvé, sokolové si ho připomínali různě. V Královéhradeckém kraji dokonce na 30 místech.

V Hradci Králové na Pražském Předměstí zástupci župy mimo jiné pokládali květiny k pamětní desce sokolské odbojové organizace Jindra, v Úpici, Novém Hrádku nebo Vlkově pořádali večer sokolských světel a v Nové Pace, Ostroměři nebo Valdicích doplnili pietu o doprovodný program - například besedy nebo cvičení.

Kameny zmizelých (Stolperstaine) jsou dlažební kostky s mosazným povrchem. Připomínají výhradně oběti nacistické perzekuce, a to nejen židovského původu. Od roku 1992 se umisťují zpravidla před domy, kde popravení nebo umučení naposledy bydleli; jeden kámen je vždy věnován jedné konkrétní osobě.

Spustit audio

Související