Chronickou obstrukční plicní nemocí trpí až každý desátý Čech. Ovšem často o tom vůbec neví

24. listopad 2022 07:33

Chronická obstrukční plicní nemoc je nejčastější diagnóza pacientů, kteří přijdou na plicní oddělení s dýchacími obtížemi. A může mít i fatální následky. Způsobuje ji mimo jiné kouření tabáku. 

Čtěte také

Právě dnes od 12 do 18 hodin se v rámci Dne pro zdravé plíce můžou zájemci nechat v hradeckém nákupním centru Aupark nechat od lékařů na tuto nemoc vyšetřit. Ti jim na místě změří plicní funkce a případně doporučí na důkladné vyšetření.

„Jak se vám dnes daří?“
„Bohužel se špatně nadechnu a i špatně vydýchávám, takže jsem dost dušná.
Paní Marie je ve čtvrtém, tedy nejhorším stadiu chronické obstrukční plicní nemoci.

Do nemocnice se kvůli tomu dostává podle svých slov často. „Kolikrát pro mě jede sanitka, naposledy jsem tedy došla sama.

Čtěte také

Teď na plicním oddělení leží už měsíc. Co je důvodem nemoci a jejích zdravotních obtíží, o tom má paní Marie jasno. „Především to je kouření. Kouřila jsem určitě dvacítku cigaret za den. A kdybych věděla, co se stane, tak okamžitě přestávám kouřit. Protože to nikomu nepřeji, co se pak děje.

Paní Marii teď pomáhají zavedené kyslíkové hadičky a léčí ji kortikosteroidy. Pokud se zdravotní stav dostatečně nezlepší a paní Marie bez přídavného kyslíku doslova neudělá už ani krok, dostane takzvanou domácí oxygenoterapii.

Podle lékaře z plicní kliniky hradecké fakultní nemocnice Libora Nevoránka je chronická obstrukční plicní nemoc nejčastější příčinou návštěv u pneumologů.

Čtěte také

V Česku jí odhadem trpí až každý desátý, často o tom ale ani neví. „Je to onemocnění průdušek, způsobené hlavně cigaretovým kouřem. Dušnost přichází pozvolna a člověk tomu často nepřikládá váhu.

Dnes od 12 do 18 hodin se zájemci můžou v rámci Dne pro zdravé plíce přijít nechat vyšetřit do obchodního centra Aupark v Hradci Králové, kde bude mít plicní klinika hradecké fakultní nemocnice osvětový lékařský stánek. „Pro rizikovou skupinu budeme dělat screeningovou spirometrii, díky které zjistíme, jestli ten člověk nemocí trpí nebo ne.

V případě podezření na nemoc pacient dostane doporučení k podrobnému vyšetření na pneumologii. U stánku se také zájemci dozví, kde získat pomoc, pokud chtějí s kouřením skoncovat.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související