Chodci a cyklisté musí být za setmění dobře vidět. Policie v Jičíně teď kontroluje reflexní prvky

10. listopad 2021 08:02

Jičínští policisté se zaměřili na bezpečnost chodců a cyklistů za snížené viditelnosti. Kontrolují třeba, jestli mají za tmy reflexní prvky, aby byli dobře vidět. V terénu s nimi byla reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Jak zatím kontroly vypadají?

V tuto chvíli jsem na cyklostezce a stezce pro pěší V Lipách v Jičíně. Předtím jsme byli na příjezdové cestě do Jičína od Popovic, kde je několik různých továren a podniků. Koncentrace chodců a cyklistů je tam tedy větší zejména brzy ráno, kdy do zaměstnání přijíždí spousta osob.

Policisté dnes už kontroly ukončili a zhruba od 5:00 hodiny zkontrolovali kolem 60 lidí.

Na jaké problémy policisté nejčastěji narážejí?

Valná většina kontrolovaných jedinců alespoň nějakým způsobem osvětlena byla. Ale hlídka zastavila za úplné tmy i cyklisty, kteří nebyli vůbec vidět. Najednou se před policejní hlídkou objevili a neměli vůbec žádné světlo ani reflexní prvky.

Čtěte také

Mnoho cyklistů mělo například přední světlo, ale už jim chybělo zadní, červené. A málokdo měl také kolo vybavené odrazkami.

U chodců dopadly kontroly podstatně lépe. Téměř každý z nich měl alespoň nějaký reflexní prvek. Buď ve formě reflexní pásky na ruce nebo na batohu či kabelce.

Jak na kontroly reagují chodci a cyklisté?

Když byli lidé policisty upozorněni na nedostatky ve své výbavě, tak si je většinou uvědomují. Policisté zdůrazňovali, že právě v tomto období, kdy je ráno dlouho tma a odpoledne se brzy stmívá, je zapotřebí, aby lidé vidět byli a předešli případným problémům či dopravním nehodám. Těch je v tomto ročním období, tedy na podzim, podle policejních statistik nejvíce.

Jičínští policisté se zaměřili na bezpečnost chodců a cyklistů za snížené viditelnosti

Hříšníci mohou na místě dostat pokutu až do výše 2 000 korun. Dnes ale policisté nedostatky zatím řešili pouze domluvou. A navíc i lidem rozdávali různé reflexní prvky.

Spustit audio

Související