Policisté kontrolují reflexní prvky chodců, u cyklistů se zaměří i na výbavu jízdního kola

25. říjen 2017

Dny se zkracují a to sebou přináší riziko nehod neosvětlených chodců a cyklistů. Policisté se právě na ně v následujících týdnech zaměří. Jen za letošní rok evidují v Královéhradeckém kraji 117 nehod cyklistů a 87 sražených chodců, včetně 4 úmrtí.

„Dobrý den. Zkontroluji tady to vaše osvětlení. Vy jste vzorná," říká policista při kontrole cyklistky.

Desítky podobných kontrol v následujících týdnech čekají na cyklisty a chodce po celém regionu. Jak městská tak i státní policie se zaměří na jejich bezpečnost v období kdy je dříve tma.

Čtěte také

„Naše hlídky budou operovat za snížené viditelnosti v místech mimo obec, nebo převážně mimo obec. Budou kontrolovat osoby zde procházející. A budou kontrolovat povinnost být označen reflexním prvkem. Prostě aby osoba byla označena tak, aby byla vidět pro projíždějící vozidka," říká Ondřej Moravčík, tiskový mluvčí a koordinátor prevence Policie ČR Hradec Králové.

A jak by měla vypadat správná výbava kola? Cyklista musí mít podle zákona přední bílé světlo a zadní červené světlo. Kromě toho má být kolo vybaveno odrazkani.

Chodci a reflexní prvky (ilustrační foto)

I chodci už rok musí na místech mimo obec mít na sobě reflexní prvky. Kam reflexní prvek upevnit říká Lada Kociánová z Besipu: „Pokud se budeme bavit například o reflexní pásce, tak by ji chodci měli mít nejlépe na noze. Protože to je místo, kde je ten pásek dobře viditelný a navíc se pohybuje. Pokud si dáte pásku na zápěstí a pak dáte třeba ruku do kapsy, tak potom ta páska není vidět a je k ničemu."

Jen za poslední tři měsíce hradečtí strážníci zkontrolovali na 90 cyklistů.

Podle Evy Kněžourové z Městké policie v Hradci Králévé je nejčastějším problémem absence bezpečnostních prvků. I na to se chtějí strážnici v následujících týdnech zaměřit: „Z naší zkušenosti víme, že pokud je ten cyklista dobře osvětlen, kolo má technicky v pořádku a nosí helmu, tak případná nehoda, nebo pád z kola, je pro něj méně rizikové, než když to kolo není řádně vybaveno a tu helmu nemá."

Intenzivnější kontroly potrvají několik týdnů.

autor: Vendula Brdičková
Spustit audio