Na Královéhradecku skončil týden kontrol chodců a cyklistů. Policisté vyráželi do akce ráno za tmy

2. prosinec 2019 09:05

Policisté na Královéhradecku ukončili týden trvající dopravně-bezpečnostní akci, během které kontrolovali hlavně správné osvětlení a viditelnost chodců a cyklistů. Jak akce dopadla? Dozvíte se i to, co potkalo největšího z přistižených hříšníků.

60 policistů napříč regionem se zajímalo o to, jestli jsou nejvíce ohrožení účastníci silničního provozu dobře vidět, tedy jestli na kolech mají světla a na sobě reflexní prvky.

Čtěte také

I když při kontrole policisté narazili na hříšníky, byli spíš - především v případě dětí, mířících do školy - příjemní. Snahou nebylo trestat, ale spíš poučit.

Každý z kontrolovaných dostal od hlídky reflexní prvky - pásky, přívěšky nebo tkaničky do bot tak, aby byl příště vidět ještě víc.

Podle policejní mluvčí Ivy Kormošové se situace na silnících v tomhle ohledu rok od roku zlepšuje.
„Chodci a cyklisté se v poslední době v používání reflexních doplňků mírně zlepšili a více je nosí. S neosvětleným cyklistou se setkáváme málokdy, jen bychom ještě doporučili, aby ještě víc používali reflexy."

Dopravní policisté na Ústecku a Teplicku rozdávají reflexní pásky. Chtějí, aby byli chodci dobře vidět

Chodci a cyklisté si podle krajské koordinátorky BESIPu Lady Kociánové často ani neuvědomí, že je situace opravdu vážná.
„Řidiči zkrátka jedou a nevědí, že před nimi někdo je. My tomu říkáme, že se jedná o neviditelného chodce. A potom se opravdu velmi často stává, že dochází až k fatálním nehodám."

Čtěte také

Policisté společně s pracovníky BESIPu zkontrolovali v průběhu týdne přes 200 lidí, vedle méně závažných provinění narazili při namátkové kontrole jednoho z řidičů i na tři čtvrtě promile alkoholu za volantem.

Že se porušování dopravních předpisů může hodně nevyplatit i chodcům, dokumentuje i případ, který popisuje policejní mluvčí Iva Kormošová.
„Zjistili přestupek u jednoho chodce, který šel mimo přechod a kličkoval mezi auty. Od policistů dostal pokutu ve výši 2 000 korun. Když ho prověřovali v evidenci, zjistili, že je na něj vydán příkaz k zatčení."

Podobné akce chystají policisté i na další období, třeba už i na zimu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související