Chátrající renesanční letohrádek v opočenském zámeckém parku nespadne, dočká se nákladné obnovy

7. květen 2021 08:55

Okna i dveře renesančního letohrádku v Opočně na Rychnovsku jsou už několik desítek let zavřené. To by se ale mělo změnit. Historická stavba je ve špatném technickém stavu, její oprava ale dosud nebyla kvůli mnohaletému majetkovému sporu možná. 

Práce za přibližně 25 milionů korun začnou od střechy, ta má totiž nejvíc bolavých míst.

Čtěte také

Stojíme přede dveřmi, které vypadají, že nebyly dlouho otevírány.
„Nacházíme se v parku opočenského zámku a tohle je letohrádek. Jde o stavbu pocházející z období renesance, postavili ji Trčkové z Lípy. A v současné době bohužel není nijak využívána a už je to na ní velmi znát. Například střecha je v havarijním stavu," říká kastelán zámku Tomáš Kořínek.

Otevírá dveře a vstupujeme přímo na schodiště.
„Musíme vystoupat po tomto zvláštním schodišti umístěném ve věži letohrádku. Půjdeme až úplně nahoru, abychom si ukázali ony špatné střešní tašky. Střecha je tu totiž tvořena dřevěným šindelem, který je ovšem už naprosto za hranicí své životnosti."

Střecha je opravdu v takovém stavu, že by se mohla i propadnout.
„Jsou tu vidět díry mezi jednotlivými šindeli. Protože už hnijí, různě se rozeschly a tak je to někde pospraveno bílými plastovými deskami, případně měděným plechem. A v druhé části půdy je už střecha vážně ve velmi špatném stavu včetně trámového systému."

Čtěte také

Podobných staveb, jako je tento opočenský renesanční letohrádek je u nás hodně?

„Velmi málo. Dochovaly se tak dvě tři podobné stavby, je to opravdu velký unikát. Trčkové z Lípy byli jedním z nejbohatších rodů z nás v době renesance a mohli si takovou stavbu dovolit," dodává Tomáš Kořínek.

Dlouho očekávané práce na obnově střechy renesančního letohrádku v zámeckém parku v Opočně by měly pravděpodobně začít už letos na podzim.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související