Cesta do Asie a pravěku. Obrazy dinosaurů od Zdeňka Buriana doputovaly ze Dvora Králové do Japonska

20. květen 2023 07:57

Ke 40. výročí vzniku své unikátní galerie zorganizoval Safari Park Dvůr Králové pod názvem „Cesta do pravěku“ komentovanou procházku svými expozicemi a obrazy malíře Zdeňka Buriana. Akce nabízí zájemcům zajímavé srovnání pravěkých zvířat s těmi současnými. Zorganizoval ji kurátor Josef Hotový a vám ji zprostředkuje redaktorka Dana Voňková.

Deset obrazů Zdeňka Buriana ze sbírek Safari Parku Dvůr Králové je v současné době k vidění v Japonsku na významné mezinárodní výstavě věnované zobrazování dinosaurů. Souboru ze Dvora Králové se tak dostává podobného ocenění jako zápůjčkám ze špičkových institucí v New Yorku, Londýně či Cambridge.

Čtěte také

Právě letos přitom Galerie Zdeňka Buriana v safari parku oslaví 40 let od svého založení a při té příležitosti je vystaveno hned deset Burianových obrazů, které jsou jinak uschovány v zázemí safari parku.

„Zařazení souboru ze Safari Parku Dvůr Králové mezi obrazy z tak významných sbírek, jako jsou Sedgwickovo museum při Cambridgeské univerzitě ve Velké Británii, Natural History Museum v Londýně nebo American Museum of Natural History v New Yorku, je mimořádným oceněním díla Zdeňka Buriana a zároveň potvrzením, jak cennou sbírku může veřejnost ve dvorském safari parku kdykoli obdivovat,“ uvádí Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

Největší stálá sbírka Burianova díla na světě

V letošním roce oslaví Galerie Zdeňka Buriana čtyřicet let od založení. Jubileum si safari park připomněl 20. května akcí Cesta do pravěku.

Čtěte také

Zájemci se dozvěděli mnoho zajímavostí o Burianově díle, životě i odkazu. Seznámili se také s tím, jak vidí dinosaury současná věda, navštívili i příbuzné dinosaurů v expozicích. V galerii jsou teď k vidění také díla Zdeňka Buriana, která byla dosud ukryta v depozitáři a nikdy nebyla vystavena.

Putovní výstava Dinosaur Dreams: Imagination and Creation of the Lost World představuje historii snah o umělecké zachycení dinosaurů a dalších prehistorických zvířat a organismů prostřednictvím nejlepších obrazů z celého světa.

Do 14. května 2023 byla ke zhlédnutí v Hyogo Prefectural Museum of Art v Kóbe, jež se kromě moderního a současného umění soustředí i na oblasti, které se umění dotýkají, ale veřejnost je běžně jako umění nevnímá. Jak uvádí kurátorka Jošiko Suzuki, výstavy o dinosaurech zpravidla bývají pořádány v přírodovědných muzeích, avšak zobrazování dinosaurů procházelo vývojem a v mnoha případech mělo zcela zřetelné umělecké hodnoty.

Čtěte také

Proto organizátoři výstavy dále chtějí v jedné z nejvýznamnějších galerií světa, v Ueno Royal Museum v Tokiu - a jsou tak mezi prvními na světě - ukázat od 31. května do 22. července 2023 dinosaury a prehistorický život jako námět plnohodnotných uměleckých děl. Z tohoto důvodu vidí kurátoři výstavu jako důležitou, pokud ne přímo přelomovou.

Umělce, kteří jsou na výstavě zastoupeni, kurátoři pečlivě zvažovali a mimo jiné o nich diskutovali i s předními výtvarníky a sběrateli. Všichni připomínali Zdeňka Buriana jako umělce, který musí být na výstavě díky kvalitě a významu svých děl, zastoupen.

Burian, jenž se narodil v roce 1905 v Kopřivnici a zemřel roku 1981 v Praze, je v českém prostředí obecně znám jako výjimečný ilustrátor dobrodružné literatury, z hlediska mezinárodního je však významné především jeho dominantní postavení v oblasti rekonstrukce prehistorického života.

Eva Hochmanová Burianová: Zdeněk Burian – pravěk a dobrodružství

Jeho obrazy, často vydávané na naučných tabulích, umožnily několika generacím představit si, jak pravěký život vypadal, a ovlivnily i desítky dalších tvůrců. Mezi nimi například Iširó Hondu, autora slavného filmu Godzilla. Burianovo dílo je dnes ceněné po celém světě, a to včetně Japonska. Tam Burianovy malby, rovněž součástí knih, byly už v minulosti prezentovány na samostatných výstavách.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související