Česnek, lék i pro zdravého. Paličák nepaličák, smíchejte skladovaný česnek se sušenou levandulí

14. prosinec 2021

Česneková radioporadna. O léčivých účincích česneku věděl už starověký řecký lékař Hippokrates, který říkal: ať jídlo je tvým lékem a lék tvým jídlem. A předepisoval ke konzumaci právě česnek. 

Pěstitel a šlechtitel Jan Kozák z Poběžovic u Holic se profesionálně česneku věnuje už 32 roků. Vše, co chcete vědět o česneku. V radioporadně se dozvíte o sázení, uskladnění i zajímavých receptech.

Jak mám nejraději upravený česnek? Podle mne je nejlepší v klobásách.
Jan Kozák, pěstitel a šlechtitel česneku

O česneku se říká, že je to všelék. Obsahuje vitamíny, podporuje hojení, snižuje krevní tlak, čistí cévy a ničí parazity ve střevech. Ještě byste něco doplnil?
A je to vynikající koření. Kuchaři ho používají k dochucení jídla.

Můžu se zeptat, každé ráno si dáte stroužek česneku? Máte to tak nastavené?
Nemám to takto nastavené, protože by se mnou nevydržela moje žena.

Čtěte také

Dá se česnek nějak upravit tak, aby z jeho aróma všichni v našem okolí neomdlévali?
Jediný zaručený systém je ten, že česnek konzumují všichni v rodině nebo v širokém okolí.

Vzhledem k tomu, jak je česnek prospěšný, tak onen zápach je jen takovým detailem. Které látky v česneku jsou nejvíc prospěšné?
Je to samozřejmě Alicin (či Allicin), který je považován za tu hlavní léčivou i chuťovou látku. Těch látek je tam strašně moc, ale pro konzumenta je nejdůležitější, že to funguje.

Říká se, že není nad pravý český česnek, protože ten má správný říz. Tedy egyptský nebo čínský česnek jeho kvalit nedosahují?
Česnek je jediná ekonomicky významná plodina, která se nedá dělat semenem. Čili i šlechtění je na bázi vegetativní, tedy hlavně mutace. A jelikož se česnek pěstuje už od antiky a ještě i dříve, tak na každém území vznikaly varianty česneku, které tam dobře rostly a vyhovovaly chuťově. Proto se české odrůdy chuťově liší od francouzských, španělských nebo čínských odrůd.

Čtěte také

Proto nám český česnek tolik voní a chutná.
Podle legislativy je český česnek každý, který je vypěstován na území České republiky, podobně jako česká jablka. Ale to, co máte ten dobrý zvuk i v zahraničí, to jsou české odrůdy, které vznikly z českých krajových odrůd.

Těch odrůd je opravdu spousta. Tak která odrůda je podle vás nejlepší?
Kdybych věděl, která odrůda česneku je nejlepší, tak budeme pěstovat jen tu jednu, na co bychom dělali těch, řekněme, nějakých 25 horších. Stačilo by dělat jen tu nejlepší. Ale každá odrůda má své místo v sortimentu. My teď na trh uvádíme 15 odrůd.

Je podstatné, aby to byl paličák nebo to nemusí být paličák?
Vůbec to nemusí být paličák. To právě vytvořila média, že se česnek v posledních 30 letech stal asi nejpopulárnější zeleninou. Na jednu stranu to samozřejmě těší, ale na druhou stranu se často objevují nejrůznější nechci říkat přímo bludy, jako že se upřednostňuje paličák. Přijde zákazník a hned říká, já chci paličák.

Čtěte také

Už někdo vymyslel nějaký postřik nebo opatření, aby česnek nenapadal vlnovník?
Bohužel, na toto žádný postřik nemáme. Spíš můžeme dát různá doporučení. Jedním takovým docela dostupným doporučením je, smíchat si skladovaný česnek se sušenou levandulí. Levandule ne, že by toho vlnovníka zahubila, ale natolik mu znepříjemňuje život, že on pak nemá snahu se množit a ty škody jsou minimální.

Existuje něco k moření česneku, co lze považovat za biologický přípravek?
Biologické přípravky jsou různé pomocné látky pro ošetření. Ale moření je vyloženě otázka chemie. I když Sulka, která je základem moření česneku, která se používá už asi 50 roků, se může používat i v biologickém zemědělství. Považuje se za neškodnou a hlavně je to jediné spolehlivé řešení proti vlnovníku česnekovému.

Proč se vlastně česnek moří?
Moří se proti chorobám a škůdcům, ale praktický smysl má hlavně ona Sulka proti vlnovníku, protože proti němu nic jiného neexistuje. Několik přípravků pro moření bylo postupně už zakázáno, ale stačí česnek namočit před výsadbou minimálně na 20 minut do vody, on přijme vodu a tím aktivuje obranné látky a brání se sám.

Jan Kozák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak vy máte nejraději upravený česnek, v čem konkrétně?
Já mám česnek nejraději v klobásách.

Celou česnekovou radioporadnu s Janem Kozákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související