Jarní bylinky, medvědí česnek a netradiční kraslice. Za tím vším se vydáme do Krkonoš na Benecko

5. duben 2021 11:23

Na krkonošském Benecku ještě tu a tam leží sníh, ale Velikonoce jsou tu a s nimi pár tradičních, ale i neobvyklých receptů pro sváteční čas. Za manažerkou svazu měst a obcí Krkonoše Mirkou Chaloupskou si pro ně došla redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Mirko, ty jsi znalkyně i těch nejmenších lístečků, které na jaře vykukují. Máš tip na nějaký dobrý jarní salát?

„Tady na horách teprve vykukuje smetanka lékařská, jinak ji známe pod jménem pampeliška. A její lístky jsou ohromně dobré, z nich je jarní salát jedna báseň. A teď roste na zahrádkách plno plevele, třeba ptačinec. Rychle roste například ve skleníku a je hodně křehký. Z něj je salát také opravdu výborný."

Určitě se na horách ve velikonoční kuchyni některá z těch zelených dobrot užívala.

„Například špenát z kopřiv, to je něco. Ale můžeme si špenát udělat i z medvědího česneku. Když ho jen lehce spaříte, rychle ochladíte, osolíte a opepříte, tak je to skvělá příloha k masu."

Medvědí česnek začíná svoji sezonu, jehněčímu masu se hodí ve formě pesta parádně

„A medvědí česnek už vykukuje tam, kde je hodně vlhko. Jsou krásné zelené lístečky vonící samozřejmě po česneku. Ale hlavně obsahují velké množství vitamínu C. Po zimě to člověk doopravdy potřebuje."

A co tvé pověstné masové kraslice?

Čtěte také

„Pánové, kromě štamprdličky, musí samozřejmě něco dostat. Já mám tedy šikovného manžela, který mi udělal formu na vajíčka. Do formy dám upravenou sekanou, nádivku a další vrstvu sekané. Umačkám a vytlačím spodní částí hezky na plech. Po upečení a vychladnutí je musím také ozdobit."

„Přijdou na ně ředkvičky, červená i zelená paprika, okurky. Jednou jsem na ně dávala kvítek pampelišky. A každé vajíčko zabalím zvlášť do celofánu."

To jsou vajíčka pouze pro pány? Nemohla bych také jedno dostat?
„Musela bys přijít s lítem, potom bys dostala taky."

Máme sice velikonoční pondělí, ale je také svátek Miroslavy. Takže všechno dobré k svátku!

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související