Český chřest - pochoutka králů a císařů. Udělejte si úžasnou chřestovou polévku s parmezánem

Chřest se v českých zemích pěstoval už před více než sto lety. Za první republiky jsme ho vyváželi do celé Evropy. Po válce bylo jeho pěstování úplně zrušeno - jedni říkají, že prý šlo v očích minulého režimu o maloburžoazní přežitek, druzí, že bylo po válce potřeba nakrmit vyhladovělé a zbídačené lidi. A k tomu se náročný chřest, určený pouze pro smetánku, nehodil.

Chřest je lahůdková zelenina, které se někdy říká královská. Údajně má afrodiziakální účinky.

Ingredience
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 brambory
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z půlky citronu
  • 75 g strouhaného parmazánu
  • 150 ml 33 % smetany ke šlehání

Pěstování chřěstu je oproti jiným zeleninám poměrně náročné. Než začnou pole plodit, trvá to tři roky. Výhonky rostou v sezoně (půlka dubna až konec června) z nahrnutých záhonů, takzvaných hrobů, a to několik centimetrů za den. Hroby musejí být zakryty plachtami, které regulují teplotu hlíny.

Existuje bílý a zelený chřest. Neznamená to ale, že jsou to odlišné odrůdy (v tom se často chybuje). Bílý vyrůstá přikrytý hlínou a nedochází u něj k fotosyntéze. Zelený chřest přikrytý hlínou není.

Nejlepší je jíst chřest do 48 hodin po sklizni. Proto mají Češi s chřestem často negativní zkušenosti. V obchodech bývá k dostání často chřest dovezený z jihu Evropy nebo Ameriky. Je pak starý, vyschlý a dřevnatý. Čerstvý chřest nesmí mít ovadlé růžičky. Bílý chřest musí hlasitě puknout při přelomení „vejpůl“.

Tak dobrou chuť!

Postup:
Chřest očistěte, nakrájejte na špalíčky a zahřejte v hrnci na másle.
Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kostičky brambor, plátky česneku a vše krátce opečte.
Do hrnce nalijte vývar a polévku 15 minut povařte.
Přilijte smetanu, šťávu z citronu, sůl a pepř a základ rozmixujte na hladký krém.

Chřest je výborným a nízkokalorickým zdrojem draslíku. Příznivě ovlivňuje sliznice, zlepšuje imunitu, blahodárně působí na nervovou soustavu a posiluje paměť.

Příznivě působí na pleť, vlasy, nehty, klouby, pomáhá spalovat tuky, čistí krev, povzbuzuje hormony, které nám navozují pocit radosti a štěstí, dokáže navodit hluboký spánek a působí též jako afrodisiakum.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?