Češi stále jezdí na nákupy do Polska. Podle trhovců je ale láká hlavně levnější jídlo v obchodech

19. srpen 2022 08:17

Na polské tržnici v lázeňském městečku Kudowa Zdrój, jen několik kilometrů od Náchoda, ubylo nakupujících z Česka. Tvrdí to tamní prodejci, podle kterých je zákazníků nejméně za několik posledních let. Češi přitom do Polska jezdí stále, momentálně je ale lákají především levné potraviny v obchodech. 

Čtěte také

„Co paní potřebuje? Nic?“ Polské lázeňské městečko Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda. Mezi Čechy velmi oblíbená místní tržnice je teď prakticky prázdná.

„Je to marné, říká Irina, která na tržnici prodává zboží už 13 let. Podle ní sem teď chodí nejméně lidí za celou tu dobu. „Dříve byly dobré kšefty, momentálně je to špatné.

Podobně mluví také další z prodejkyň, Krasimira. „Lidé málo kupují. Asi nemají peníze nebo prostě šetří. Protože neví, co bude dál.

Čtěte také

Čechů podle ní přijíždí méně a pokud už přijedou, tak jdou kupovat především potraviny. „Opravdu hlavně jídlo. A cigarety si kupují.

Její slova potvrzuje plné parkoviště u jednoho z nedalekých supermarketů.

Například Petra přijela nakoupit se svojí dcerou z Hradce Králové, tedy zhruba 50 kilometrů. „Jeli jsme jen tak na blind, ale mají tu akci, je tam toho moc.

Čtěte také

V nákupním košíku mají především maso, uzeniny a mléčné výrobky. „Chtěli jsme ještě máslo, ale to už tam ani jedno nebylo. Všechno pryč. Jezdíme sem nakoupit tak jednou za tři měsíce.

Řada Čechů využívá při cestě za nákupy do Polska také možnost natankovat paliva. Natural 95 je teď na polských čerpacích stanicích v příhraničí zhruba za 35,50 v přepočtu na české koruny. Nafta vychází asi na 38,20.

Ušetřit i další více než dvě koruny na litru se dá díky používání aplikací na směnu valut nebo použitím slevových kupónů jednotlivých čerpacích stanic.

Spustit audio

Související