Natankovat v Polsku už není pro české řidiče tak výhodné. Dál ale mohou ušetřit koruny na jeden litr

18. srpen 2022 09:56

V Polsku nadále platí rozhodnutí tamní vlády o snížení a nebo dokonce zrušení některých daní. Týká se třeba potravin, ale i paliv. Natankovat u našich severních sousedů naftu nebo benzín ale už pro řidiče z České republiky není tak výhodné jako dřív. Přesvědčil se o tom přímo na místě reportér Václav Plecháček.

Kolik teď aktuálně stojí benzín a nafta na čerpacích stanicích za hranicemi v Polsku?

Čtěte také

Jsem jen pár desítek metrů od hraničního přechodu v Náchodě Bělovsi na první čerpací stanici na polském území. Základní nafta tady stojí 7 zlotých a 14 grošů, benzín Natural 95 potom 6 zlotých a 62 grošů. Banka, kterou používám, momentálně přepočítává v kurzu 5,36. Nafta tedy vychází v české měně zhruba na 38 korun a 20 haléřů a benzín na 35 korun a 50 haléřů.

Ve vnitrozemí potom bývají ceny ještě o něco nižší. A ušetřit třeba i další dvě koruny na litru paliva se dá také i díky používání aplikací na směnu valut nebo použitím slevových kupónů jednotlivých čerpacích stanic.

Ještě před několika měsíci mohli Češi v Polsku ušetřit na jednom litru Naturalu 95 třeba i deset korun, jak je to teď?

Čtěte také

Průměrná cena Naturalu 95 je v České republice podle posledních údajů serveru kurzy.cz 40 korun a 70 haléřů. A nafty potom 42 korun a 50 haléřů. Podobné údaje udává například i server mBenzin.cz nebo společnost CCS. Cena pohonných hmot v posledních dnech navíc stále klesá, v posledním týdnu o víc než jednu korunu.

A především tady, v českém příhraničí, navíc v posledních týdnech některé čerpací stanice ještě víc snížily ceny paliv. I proto, že řada řidičů dávala přednost tankování v Polsku.

V Náchodě tak není problém sehnat benzín za 38 korun 30 haléřů a naftu těsně nad 40 korun. Kousek za Náchodem je potom cena benzínu dokonce pod 38 korunami a litr nafty se dá pořídit i za méně než 40 korun. Rozdíl v ceně oproti Polsku je tak v nejlepším případě 5 korun, většinou jsou to ovšem 2 až 3 koruny.

Spustit audio

Související