Nákupy v Polsku se vyplatí, svědčí o tom množství Čechů na tamních tržnicích a u čerpacích stanic

6. květen 2022 11:40

Polsko je stále oblíbeným nákupním místem mnoha Čechů. Platí to třeba i v malém lázeňském městečku Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda. Cestou na tamní tržnici ujedou někteří Češi i víc než sto kilometrů, po cestě domů tankují na polských čerpacích stanicích.  Důvody si připomeneme s reportérem Václavem Plecháčkem.

Čtěte také

Ten důvod je jasný, v Polsku je totiž možné nakoupit potraviny nebo pohonné hmoty výhodněji než dřív. Stále totiž platí vládní rozhodnutí o dočasném zrušení DPH u základních druhů potravin, kam patří například chleba, maso nebo výrobky z mléka. A také snížení daně u pohonných hmot.

Opatření platí od začátku února do konce července. Země se tím snaží zmírnit dopady rostoucí inflace. Někteří ekonomové to sice kritizují, pro kupující to ale samozřejmě představuje výhodu.

O co mají Češi na tržnici, případně v polských kamenných obchodech, největší zájem?

Je toho celá řada. Ti, se kterými jsem mluvil, nejčastěji kupují maso, uzeniny, mléčné a rybí výrobky, a také cukrovinky. Zajímavé jsou ceny třeba i u některých druhů ovoce a zeleniny.

Čtěte také

Na parkovišti u tržnice parkuje během dne mnoho osobních aut. A také autobusy, vše s českými poznávacími značkami. Běžně jsou tam vidět třeba i zájezdy ze středních Čech.

Prošel jsem si tržnici i nedaleké kamenné obchody. A například chleba o hmotnosti 400 gramů, i když trochu jiný než v České republice, se tady dá koupit zhruba za 16 korun. Čtvrt kila másla za 40 korun a kilogram vepřové kýty za 60 korun. To zmiňované maso ovšem jen s kartou dané prodejny, získat ji ale trvá jen několik minut.

Mimochodem před prodejnou je momentálně prakticky nemožné zaparkovat a většina automobilů má českou registrační značku.

Několikrát jsme se v poslední době věnovali cenám benzínu na polských čerpacích stanicích. Kolik řidiči za nejlevnější naftu a benzín zaplatí dnes?

Čtěte také

Natural 95 stojí v Polsku hned na první čerpací stanici za hranicemi České republiky v přepočtu zhruba 37 korun za litr. Pokud bych tankoval u pumpy stejné firmy v českém Náchodě, asi 3 kilometry odtud, tak bych připlatil za litr benzínu asi 6,5 koruny.

U nafty je ten rozdíl o něco menší. V Polsku vychází litr asi na 41,2 koruny, na čerpací stanici stejné společnosti v Česku potom o více než 5 korun dráž.

V Česku i Polsku se samozřejmě dá natankovat za různé ceny. I na těch nejlevnějších stanicích v Česku ale stále zůstává rozdíl v ceně benzínu minimálně 5 korun a nafty pak téměř 4 koruny.

Spustit audio

Související