Za pohonné hmoty platíme mnohem víc než před válkou na Ukrajině. O kolik jsou levnější v Polsku?

31. březen 2022 09:52

Cena ropy na světových trzích v posledních dnech kolísá, stále ale zůstává nad 100 dolary za barel. I proto v Česku řidiči platí za pohonné hmoty mnohem víc, než byli zvyklí před zahájením konfliktu na Ukrajině. Podrobnější informace zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jaké jsou momentálně v Česku průměrné ceny nafty a benzínu?

Čtěte také

Například server kurzy.cz uvádí cenu benzínu 44,49 Kč a nafty 47,14 Kč. Ceny tak po zhruba tříkorunovém zlevnění, které přišlo asi před 10 dny, opět mírně rostou, tentokrát ale v řádech haléřů.

Jasné je, že si řidiči oproti stavu před válkou na Ukrajině stále výrazně připlatí. Podle grafu na zmiňovaném serveru kurzy.cz benzín od začátku ruské invaze zdražil asi o 7 Kč a nafta o víc než 10 Kč na jeden litr.

Řada řidičů i kvůli tomu začala jezdit pro pohonné hmoty do Polska. Ty jsi právě teď na hraničním přechodu v Náchodě - Bělovsi. Za kolik se dá benzín a nafta pořídit za hranicemi?

Základní benzín stojí hned na první polské čerpací stanici za hranicemi 6 zlotých a 69 grošů. Co je v přepočtu necelých 36 Kč.

Čtěte také

Pokud bych tankoval asi 2 km odtud u pumpy, která má stejného majitele, ale na české straně hranice, tak bych si připlatil za litr benzínu téměř 8 Kč. U nafty je ten rozdíl o něco menší, v Polsku vychází litr v přepočtu na zhruba 41,70 Kč. Na čerpací stanici stejné společnosti v Česku je téměř o 6 Kč dražší.

V České republice se samozřejmě dá natankovat za různé ceny, ovšem i na těch nejlevnějších čerpacích stanicích ale stále zůstává benzín dražší asi o 6 Kč a nafta zhruba o 4 Kč oproti Polsku.

Není to tak dlouho, kdy byl kvůli velkému zájmu na některých polských čerpacích stanicích pohonných hmot nedostatek a platil zákaz čerpání do kanystru. Jak to vypadá teď?

Je to různé. Alespoň podle toho, co mi říkala obsluha jednotlivých čerpacích stanic. U společnosti Orlen, která mimo jiné vlastní i českou Benzinu, je v Polsku momentálně tankování do kanystru povoleno.

Čtěte také

U společnosti Shell mi polská obsluha řekla opak. Na stojanech jsem ale žádný oficiální zákaz tankování do kanystru neviděl. Je pravda, že na čerpací stanici této značky se čeští řidiči v Polsku setkávali s podivným chováním obsluhy v minulých týdnech opakovaně.

Například když pracovníci čerpací stanice českým řidičům tvrdí, že nelze platit kartou ale jen v hotovosti a to v nevýhodném kurzu. A nebo, že nefungují stojany. To se ovšem podle řidičů stává jen těm s českými registračními značkami.

S nefunkčním stojanem jsem se dnes na polské čerpací stanici firmy Shell setkal osobně i já. Pohonné hmoty začaly téct až po urgenci řidičů. V minulých týdnech se ale stávalo, že někteří řidiči prostě konflikt s obsluhou vzdali a odjeli natankovat jinam.

Spustit audio

Související