Češi opět jezdí na tržnici v polské Kudově Zdroj. Podle prodejců je jich i víc, než před koronakrizí

20. červenec 2020 09:35

Na tržnici v polském lázeňském městečku Kudova Zdroj se postupně vrací čeští zákazníci. Někteří přitom kvůli nákupu uzenin, sýrů, zeleniny nebo třeba oblečení neváhají urazit i víc než sto kilometrů. Podle samotných prodejců je zákazníků možná víc, než před koronakrizí. Odpovídají tomu i prakticky zaplněná parkoviště v okolí tržnice.

„Dobrý den, třicet korun nebo čtyři zloté. Hezký den," říká směsicí polsko-českých slovíček energická žena ve svítivě zelené vestě. V areálu tržnice má plno práce. Přijíždějící auta pouští po zaplacení poplatku na parkoviště, podle ní na tržnici míří víc lidí než dřív.

Čtěte také

„Protože u nás je levněji, u vás je draho," má jasno i v tom, proč tvoří Češi na tržnici drtivou většinu nakupujících.

Sehnat se tady dá celá řada věcí. Sportovní oblečení i společenské šaty, nářadí pro kutily, automobilové doplňky nebo třeba nejrůznější rostliny.

Hodně plno je ale také u chladících boxů s uzeninami a sýry. František si pro ně přijel z třicet kilometrů vzdáleného Broumova.
„Je to chutnější, je to něco jiného."

Polské městečko Kudova Zdroj je známé především kvůli lázeňství. Češi si ale oblíbili tamní tržnici

Možná i proto sem jezdí pravidelně, podle svých slov už víc než dvacet let, s prodejcem si tak povídají jako staří přátelé.
„Dobré je to, že se trošku dorozumíme."

Čtěte také

Na polské tržnici je zájem také třeba o cukrovinky. Například Romana s manželem si pro ně neváhali přijet z víc než padesát kilometrů vzdáleného Hradce Králové.
„Ujíždíme tady na kokosových trubičkách. Mají výbornou chuť a u nás je vůbec nemůžeme sehnat."

Na nákupy do Polska jezdí prý tak čtyřikrát ročně, po znovuotevření hranic je na tržnici poprvé. Návštěvu našich severních sousedů si prý ještě prodlouží, s manželem zajdou na smažené pstruhy a možná i na lázeňskou kolonádu. Při návštěvě kamenných obchodů je ale potřeba počítat s tím, že je v nich stále povinná rouška.

Spustit audio

Související