Putování Kladským pomezím

20. září 2010

Putování Kladským pomezímČeský rozhlas Hradec Králové si pro Vás připravil na tento týden seriál tipů na výlety do polského příhraničí. Vysílat je budeme každý den o půl druhé odpoledne a opakovat pak v Dobrém jitru.

Karlów
Pouhých 15 minut jízdy od Kudowy Zdróje leží Karlów – vesnička, kde můžeme odstavit auto a vydat se toulky Národním parkem Stolové hory. V Karlówě ale také potěší hlavně děti zastávka v místním dinosauřím parku.

dinopark Karlów, v pozadí Stolové horyIII.jpg

Kudowa Zdrój
Hned za hraničním přechodě v Náchodě Bělovsi najdeme lázeňské městečko Kudowa Zdrój. „Turistům toho opravdu můžeme nabídnout hodně – muzeum žab, muzeum hraček, kostnici u fary Svatého Bartoloměje, která je vyložena třemi tisíci lebek obětí slezských válek a epidemií 18. století, nebo muzeum řemesel a mnoho, mnoho dalšího,“ říká Justina Pistozsek, pracovnice turistického centra v Kudově Zdróji. K příjemné procházce přímo vybízí lázeňský park, kde najdeme hned několik pramenů minerálních, léčivých vod. „Máme tady tři hlavní minerální prameny – jedná se o arzenovo-vodíkovo-uhličitanovo-sodno-vápenato-železité kyselky, které pomáhají při léčení oběhových chorob, a také působí blahodárně na nervovou soustavu.“ Kromě lázeňského poklidu ale najdou v Kudowě Zdróji to své i milovníci pohybu – je tady moderní akvapark, lanové centrum a hlavně z města vyráží řada turistických a cyklistických stezek.

Lázeňská kolonáda v Kudowe ZdrójiV.jpg

Skanzen ve Stroužné
Dnes vás pozveme do skanzenu, který najdeme jen několik kilometrů za českou hranicí. Pouhé tři kilometry na sever od lázní Kudowa Zrój leží vesnička Stroužné. Do vesnice dojedeme po rozbité asfatové silnici, na levé straně uvidíme parkoviště a nad ním desítku převážně roubených staveb roztroušených ve svahu. Muzeem lidové kultury Sudetského mezihoří provedl Jiřího Fremutha Bronislaw Kaminski. Kromě cesty autem přes Kudowu Zdrój si můžete do Stroužného udělat i pěší výlet. Z Hronova přes Žďárky nás tam zavede turistická značka. Skanzen je otevřený v létě každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Vstupné je šest zlotých - tedy zhruba 40 korun. A jedno upozornění - tento pátek, sobotu a neděli je skanzen mimořádně zavřený.

Ukázka řemesel.jpg

Japonská zahrada
Naše dnešní putování polským příhraničím bude tentokrát trošku netradiční. Za naší severní hranici se totiž vydáme, abychom si prohlédli japonskou zahradu. Najdeme ji snadno - z Náchoda pojedeme po silnici směrem Klodzko. Těsně před Lewinem odbočíme v pravo směr Jarkov a cedule nás dovedou až k domu manželů Majcherových a jejich japonské zahradě.Tradičně dodám několik praktických informací - tedy: zahrada manželů Majcherových v Jarkově u Kladského Levína je otevřená od května do konce září každý den v týdnu mezi 10. a 18. hodinou. Na místě je malé parkoviště a vstupné do zahrady je 30 korun.

Japonská zahrada má rozlohu zhruba 2000 metrů čtverčních.jpg


DUŠNIKI
Také dnes putujeme společně s Jiřím Fremuthem polským Kladskem. Dnes se vydáme do příjemného lázeňského městečka Dušniki Zdrój. Z kteréhokoliv hraničního přechodu v Orlických horách tam autem dojedete během půl hodiny. Dušniki se mohou pochlubit zajímavou historií, nádhernou lázeňskou kolonádou, ale také unikátním muzeem papíru.

DSCN0292.jpg



KLADSKÁ BYSTŘICE
V dnešním – už pátém a také prozatím posledním putování polským Kladském vás kolega Jiří Fremuth vezme do Kladské Bystřice. Autem můžeme dojet prakticky do centra, kde můžeme zdarma zaparkovat a vydat se na prohlídku starobylého městečka, které si navzdory běhu staletí uchovalo středověký ráz. Kolega Jiří Fremuth dodává, že krásu města kazí snad jen špatný stav fasád domů – tak nějak vypadala česká města před dvaceti lety. Jedním dechem ale dodává, že Kladská Bystřice rozhodně za návštěvu stojí.

Pranýř a jedna z městských bašt zhora.jpg
Spustit audio