V Polsku můžete v příštím půl roce nakoupit ještě výhodněji pohonné hmoty či některé potraviny

2. únor 2022 10:24

Polská vláda na příštích šest měsíců úplně ruší DPH u některých druhů potravin a snižuje daň u pohonných hmot a energií. Opatření začalo platit dnes. Cílem je podle politiků zmírnit dopady inflace a prudkého nárůstu cen energií. 

Jak se daňové změny projevily v obchodech a na čerpacích stanicích v polském příhraničí, kam míří i řada Čechů, zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jsem právě v lázeňském městečku Kudowa-Zdrój jen několik kilometrů od Náchoda. Prošel jsem jednu z větších prodejen potravin, která je mezi Čechy poměrně oblíbená. Hned u vchodu návštěvníky na změnu daně upozorňuje obrovská cedule. Podle ní se změna ceny týká celkem na 300 produktů.

Čtěte také

Jde o změnu DPH z pěti procent na nulu pro příštích šest měsíců. A vztahuje se na základní potraviny, kam patří pečivo, masné a mléčné výrobky nebo třeba nealkoholické nápoje, ovoce a zeleninu.

Zákazník přitom v této prodejně vidí u každé položky. Na cenovkách je jasně uvedena cena předchozí, tedy s DPH, a následně samozřejmě i cena současná. A podobné by to mělo být i v jiných obchodech.

Polský premiér vyzval podnikatele obchodující s potravinami, aby cenu o snížené DPH sami zlevnili. Dočasné snížení DPH podle propočtů ekonomů Polsko vyjde na 6 až 7 miliard zlotých, to je zhruba 32 až 38 miliard korun.

Další snížení DPH se ode dneška týká i pohonných hmot. Projevilo se to už na čerpacích stanicích?

Projevilo se to na velké části z těch, kolem kterých jsem projížděl cestou sem. Dříve se za hraničním přechodem v Náchodě Bělovsi pohybovala cena za litr základního benzínu natural 95 kolem 32 českých korun a nafta byla o něco dražší. Teď je to na zmíněném benzínu na některých pumpách dokonce pod 28 korun.

Čtěte také

A za podobnou cenu se dá koupit i nafta. To jsou tedy ceny, o kterých si čeští řidiči na českých pumpách, často od těch polských vzdálených třeba jen několik stovek metrů, mohou nechat jen zdát.

Rozdíl někde činí třeba i 9 korun na litr. Pokud vycházím z aktuálního kurzu české koruny vůči polskému zlotému. Ten je podle České národní banky dnes 5 korun a 31 haléřů.

V případě nákupu lidí z Česka v Polsku je ovšem samozřejmě důležité i to, jakým způsobem se platí. Výhodnější bývá při platbě kartou zaplatit v polské měně. Kurz potom přepočítá každá banka individuálně.

Jak už bylo řečeno, polská vláda se snížením DPH snaží zmírnit dopady inflace a růstu cen. Pomůže to podle ekonomů?

Čtěte také

To je otázka. Shodnout se nedokážou. Například hlavní ekonom ING Bank Slaski v Polsku Rafal Benecki si myslí, že nikoliv. Podle něj sice bude mít opatření dopad na nižší inflaci teď na začátku roku, ale také způsobí vyšší inflaci na konci roku. Uvedl to pro agenturu Reuters.

Daňové úlevy a finanční podpora mohou totiž podpořit spotřebu domácností a to může mít v konečném důsledku dopad na zvyšování cen.

Jak to bude ve skutečnosti, to se samozřejmě uvidí. Zaleží také například i na vývoji ceny zemního plynu a kurzu zlotého. Každopádně jsou v současnosti nákupy v Polsku pro Čechy velmi lákavé.

Spustit audio

Související