Natankovat benzín nebo naftu v Polsku je výhodnější. U našich sousedů klesla spotřební daň paliv

20. prosinec 2021 10:01

U našich severních sousedů klesla spotřební daň paliv na nejnižší možnou úroveň povolenou Evropskou unií. To je 33 eurocentů na litr nafty a zhruba 36 eurocentů na litr benzínu. Jak se to projevilo na čerpacích stanicích v Polsku zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

V poslední době se ceny levnějších verzí benzínu a nafty v Polsku pohybovaly kolem hranice šesti zlotých. Jak je to teď?

Čtěte také

Podle serveru autocentrum.pl, který udává průměrné ceny pohonných hmot v Polsku, je teď cena benzínu 5 zlotých a 93 grošů za litr. Za litr nafty řidiči v průměru řidiči zaplatí 5 zlotých a 95 grošů.

Já jsem se dnes byl podívat zatím na čtyřech polských čerpacích stanicích za hraničním přechodem v Náchodě. Na třech jsou ceny hodně podobné jako v minulých týdnech. Tedy litr benzínu natural těsně pod hranicí 6 zlotých a nafta je o 5 až 10 grošů dražší.

Na čtvrté benzinové stanici, která leží přímo na hraničním přechodě s Českou republikou, je nafta za 5 zlotých a 79 grošů, a benzín ještě o 7 grošů levnější. V přepočtu jsem tak za lit benzínu natural 95 zaplatil rovných 32 korun. Platil jsem kartou, zvolil platbu ve zlotých a banka, kterou používám, přepočítala kurz na 5,60 korun za zlotý.

Jak to vypadá s cenami pohonných hmot v Česku? Dokáží některé čerpací stanice cenám v Polsku konkurovat?

Čtěte také

Některé ano. Například jedna ze společností, která má síť čerpacích stanic po celé republice a jednu z nich asi 10 kilometrů odtud, nabízí benzín natural 95 za 32 korun a 90 haléřů a naftu ještě o korunu levněji.

Přímo v Náchodě se ale ceny nafty pohybují nejčastěji mezi 35 až 36 korunami, benzín je zhruba o korunu dražší. Na čerpací stanice stejné značky, na které jsem teď tankoval v Polsku, bych na tři kilometry vzdálené benzínce v Náchodě zaplatil na litru o 4 koruny a 50 haléřů víc.

Průměrná cena benzínu v České republice je podle serveru mbenzin.cz 36 korun a 26 haléřů za litr, nafta se v průměru prodává za 35 korun a 8 haléřů.

Čtěte také

Zareagovali už na výhodnější ceny i čeští řidiči? Tankuje jich teď v Polsku víc než obvykle?

Jsem tady asi 3/4 hodiny a za tu dobu sem přijeli tankovat čtyři řidiči s českou poznávací značkou. Mluvil jsem s jedním, který je z Náchoda. Ten říkal, že tankovat do Polska jezdí kvůli cenám pravidelně. Dnes se vydal na předvánoční nákup do českého obchodu, ale pro benzín si zajel do Polska.

To, že budou dnes ceny paliv v Polsku ještě výhodnější než dříve, vůbec neočekával. Dá se očekávat, že sem dnes nebo i v dalších dnech zamíří i další čeští řidiči. Od největšího nákupního centra v Náchodě je to sem jen něco málo přes kilometr.

Spustit audio

Související