Nákup v Polsku si oblíbilo mnoho Čechů, teď tam míří i pro vánoční zboží. Jaká potvrzení potřebují?

9. listopad 2021

Obchodníci v Polsku začínají nabízet vánoční zboží. Často je jiné nebo levnější než u nás a také proto především do polského příhraničí míří v těchto dnech na nákupy velké množství Čechů. Oblíbeným místem je například lázeňské městečko Kudowa-Zdrój nedaleko Náchoda.

Čtěte také

„Dobrý den,“ vítá na tržišti zákazníky žena vybírající parkovné. Na oblíbené polské tržnici, několik kilometrů od hranic, je hodně slyšet čeština. Místo k zaparkování se tady tentokrát hledá těžko. „Musíte zajet až dozadu, protože blíž není na parkování místo.“

Mezi stánky je živo, nakupující mluví hlavně česky. „Nemáte tohle, ale v bílém?“

Zájem je nejen o tradiční cukroviny nebo uzeniny, ale teď i o nově vystavené vánoční zboží, například stromky nebo dekorace.

Čtěte také

„Potřebujeme venkovské vánoce,“ říká Marcela, když se do už plného kufru auta snaží naskládat další věci. Jde prý o dekorace na zimní terasu. „Já v tomto oboru pracuji, takže vím, že ceny jsou tu lepší. Takže jsme toho dost nakoupili.“

Plno je také u nedalekých obchodů s potravinami. Českou registrační značku má asi polovina automobilů, většina nakupujících uvnitř má roušku nebo respirátor.

O něco klidněji je v lázeňské zóně městečka, třeba v kavárnách. „Ne. U nás ne, ještě ne,“ ujišťuje mě jedna ze servírek, že potvrzení o očkování nebo bezinfekčnosti tady v restauracích na rozdíl od České republiky zatím není potřeba.

Čtěte také

V nedaleké pizzerii sedí dvě české rodiny s dětmi. Místní podnik si prý oblíbily. S prokázáním jakéhokoli potvrzení by podle Moniky problém neměli. „Pro mě to je snadné, já se ráda prokáži i v České republice. My jsme se rádi naočkovali a klidně to všude ukážeme. Nemáme s tím problém.“

Potvrzení o očkování, prodělaném onemocnění covid-19 během posledních 180 dnů a nebo negativním AG popřípadě PCR testu ne starším než dva dny by měl mít každý českých turista přijíždějící do Polska na krátké nákupy. Požadovat to mohou policisté nebo příslušníci pohraniční stráže. Kontrol je ale podle Čechů minimum. V poslední době se s nimi nesetkal nikdo z oslovených.

Spustit audio

Související