Na polskou tržnici nedaleko Náchoda jezdí podle prodejců méně Čechů než před několika týdny

6. prosinec 2021 09:37

Na tržnici v polském lázeňském městečku Kudowa-Zdrój, jen pár kilometrů od Náchoda, ubylo nakupujících z Česka. Tvrdí to samotní prodejci. Sobotní tržby podle nich klesly na polovinu, ve všedních dnech dokonce až o devadesát procent. Důvodem jsou prý obavy Čechů z nákazy koronavirem. 

„Dobrý den,“ vítá zákazníky prodejce. Na jindy rušné tržnici je ale nezvyklý klid. Mezi stánky je prakticky prázdno, není slyšet koledy ani jiné vánoční písničky. V některých uličkách čekají trhovci na zákazníky marně.

Čtěte také

„Málo, málo, popisuje množství zákazníků s ustaranou tváří Halina, která při vjezdu do areálu tržnice vybírá parkovné. O počtu nakupujících má tak velmi dobrý přehled.

„Lidé se bojí covida, má postarší žena jasno v tom, co je příčinou netypického úbytku českých zákazníků. Ti přitom podle ní tvoří 90 procent klientely tržnice.
„Prodejci nabrali spoustu zboží a teď ho nemají komu prodat.

Na polskou tržnici nedaleko Náchoda jezdí podle prodejců méně Čechů

Tahle slova potvrzuje třeba i Krasimira. Na této tržnici podle svých slov prodává osmnáct let a tak málo zákazníků před vánočními svátky nepamatuje.
„Nejezdí lidé. Nejsou, vůbec. Je to opravdu katastrofa.

Čtěte také

I Krasimira si myslí, že důvodem je obava Čechů z koronaviru. Také ona se před Vánoci zásobila. Výhodu má v tom, že prodává oblečení a nejde tak o rychle se kazící zboží. Přesto má z budoucnosti obavy. „Nevím sama, co bude dál. S tím jsem nepočítala. Uvidíme, možná se to ještě zlepší.

Při krátkodobé cestě do Polska platí pro Čechy už několik měsíců stejná pravidla. Policistům nebo pohraničníkům by se při kontrole měli prokázat certifikátem o dokončeném očkování na koronavirus, provedeném testu ne starším než dva dny, a nebo potvrzením o prodělání nemoci v posledním půlroce. Výjimku mají děti do dvanácti let.

Spustit audio

Související