Mnoho lidí jezdí za levnějšími nákupy do Polska, celníci proto zvýšili počet hraničních kontrol

21. únor 2022 08:12

V Polsku už téměř tři týdny platí snížené DPH na potraviny a na pohonné hmoty. Velké množství lidí nejen z českého příhraničí se tam proto vydává za levnými nákupy. U některých produktů, jako třeba pohonných hmot, ale i alkoholu nebo tabáku, si ovšem lidé mohou zpět do Česka přivézt jen omezené množství. 

Čtěte také

Celníci proto posílili kontroly.

„Jedu od Poděbrad. To je výlet."
„Konečně mě taky někam vyvezl."
Postarší manželé prý jezdí do polského příhraničí za nákupy potravin a pohonných hmot, a to pravidelně, asi jednou do měsíce.

„Dobrý den, celní správa. Zeptám se za jakým účelem jste byli v Polsku?"
„Za nákupy."
„Potraviny, nějaké cigarety, alkohol?"
„Cigarety žádné, alkohol žádný, kanystr 20 litrů. Vím, co si můžu dovolit."

Čtěte také

Na pohonné hmoty platí limit dovozu plné nádrže a právě maximálně dvaceti litrů navíc v kanystru. Pokud by to bylo více, musí kupující v Česku doplatit spotřební daň a předložit daňový doklad, který má specifické náležitosti.

„Musí tam být označení prodávajícího, označení kupujícího, množství pohonných hmot, výše spotřební daně, datum vystavení. Takže v případě, že mají pouze běžný doklad z benzínové pumpy, tak to samozřejmě nestačí," říká mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Jitka Fajstavrová.

V opačném případě hrozí při kontrole zabavení. „Dochází k zajištění těch pohonných hmot, samozřejmě záleží na množství. Takže tam potom může dojít i k zajištění dopravního prostředku."

Čtěte také

Kvůli levnějším pohonným hmotám i potravinám jezdí podle celní správy za hranice čím dál víc lidí. Například v minulých dnech byl zájem o levnější benzín a naftu tak velký, že tamním čerpacím stanicím došly zásoby. Celní správa proto navýšila počet kontrol. Za den zde celníci prohlédnou asi 30 až 50 aut.

„Během posledních několika týdnů jsme se nesetkali s jedinou osobou, která by přepravovala větší než zákonem stanovené množství," konstatuje Jitka Fajstavrová.

Polská vláda na zmírnění dopadu růstu cen od začátku února snížila na šest měsíců DPH na potraviny a pohonné hmoty - ty těsně za hranicí stojí v přepočtu kolem 30 korun za litr. Naproti tomu v Česku se litr Naturalu 95 aktuálně prodává v průměru za asi 37 korun, litr nafty pak o korunu méně.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související