Na tržnici v polské Kudowě Zdróji nedaleko Náchoda znovu ve velkém míří nakupovat Češi

4. duben 2022 10:53

Polská tržnice v městečku Kudowa Zdrój, nedaleko Náchoda, je v poslední době opět plná nakupujících z Česka. Během pandemie koronaviru se tam někteří lidé nedostali a mezi stánky v malém lázeňském městečku zamířili až teď - třeba i kvůli velikonočním nákupům.

„Máme tu zavináče nebo pepřenky s chilli."
Na ploše tržnice je živo. Prodejci nabízí své zboží, zákazníci so ho zvědavě prohlížejí.
Během posledních dvou let si tady trhovci opakovaně stěžovali na nedostatek zákazníků, teď mají ale znovu plno práce.

Čtěte také

Na parkoviště zase jako dřív zajíždí autobusy z různých koutů Česka, třeba Hana a Dáša přijely z víc než sto kilometrů vzdálené Velimi ve Středních Čechách.
„Bylo omezení, asi dva a půl roku jsme tady nebyly, takže se teď musíme vyřádit."

Po vystoupení z autobusu zamířily nejdřív ke stánkům s potravinami. Do tašek rovnají například různě upravené ryby. „Odsud jsou ryby opravdu moc dobré. Teď to dáme do autobusu, máme totiž plnou tašku. A půjdeme dál."

A podobně je na tom i řada dalších nakupujících z Česka. Většinou jde o ženy, třeba Věru a Janu potkávám u stánku, kde nakoupily nádobí nebo třeba solární lampy. „Dlouho jsme nikde nebyly, tak už jsme na nákupy nažhavené."

Na tržnici v polské Kudowě Zdróji nedaleko Náchoda znovu ve velkém míří nakupovat Češi

Obě si všimly, že otevřených stánků je na tržnici méně, než byly zvyklé. Sami polští prodejci to vysvětlují tím, že někteří jejich kolegové skončili. Kvůli nedostatku zákazníků během pandemie koronaviru. Ti zbylí teď věří v lepší zítřky.

Čtěte také

„Jezdí více lidí, je to tak," odpovídá mi jedna z trhovkyň, kterou v tomhle malém městečku, vzdáleném jen asi pět kilometrů od Náchoda, potkávám už řadu let.

Nakupující z Česka tvoří podle ní asi devadesát procent zákazníků. Věří, že zájem neopadne ani po Velikonocích. Třeba i proto, že řada Čechů po nákupu na tržnici, zajde do klasických supermarketů nebo zajede na i polskou čerpací stanici. Benzín se tady dá koupit za zhruba 36 korun, nafta asi za 42.

Spustit audio

Související